Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ενδείξεις παγκόσμιου κραχ

(Σχετικό ἀρθρο: Η πτώχευση της Δύσης)










Ενός κακού μύρια έπονται – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν συμβεί το προβλεπόμενο συντονισμένο «σπάσιμο» πολλών μαζί πιστωτικών ορίων (margin calls), τότε θα ξεκινήσει ένα καταστροφικό ντόμινο, παρασύροντας πολλές άλλες αξίες μαζί του.

Η αγορά μετοχών με πίστωση αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη μίας σφοδρής, επερχόμενης καταιγίδας, εάν φτάσει ή ξεπεράσει κάποια ανώτατα όρια – γεγονός που διαπιστώνεται σήμερα στο μεγαλύτερο καζίνο του πλανήτη, στη Wall Street, όπου έχει ανέλθει ήδη στα 413 δις $. Τον Ιούλιο του 2007, λίγες εβδομάδες πριν σπάσει η φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, η αγορά με πίστωση ήταν της τάξης των 425 δις $ – καταρρέοντας και οδηγώντας ολόκληρη την υφήλιο σε τεράστιες περιπέτειες.
Σήμερα, τα φθηνά χρήματα των κεντρικών τραπεζών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει τα χρηματιστήρια, χωρίς να ωφελείται ούτε στο ελάχιστο η πραγματική οικονομία,  έχουν ξανά το ίδιο αποτέλεσμα. Ο μύθος δε της ανταγωνιστικότητας, ο οποίος οδηγεί στη μείωση των μισθών των εργαζομένων και στην αύξηση των εταιρικών κερδών (διάγραμμα) «καλά κρατεί» – με τον «νεοφιλελευθερισμό» να διανύει την καλύτερη εποχή στην ιστορία του.
Κέρδη επιχειρήσεων (πράσινο) και αποζημιώσεις υπαλλήλων (κόκκινο). Αποδοχές προς κέρδη (μπλε). (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Κέρδη επιχειρήσεων (πράσινο) και αποζημιώσεις υπαλλήλων (κόκκινο). Αποδοχές προς κέρδη (μπλε).

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Συνεχίζοντας στο θέμα μας, η αγορά μετοχών με πίστωση (margin debt), σημαίνει ότι ένας «επενδυτής» δανείζεται χρήματα, με στόχο την αγορά μετοχών – όπου ορίζεται ένα συγκεκριμένο όριο (margin), κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να πέσει η αξία των μετοχών του.
Όσο αυξάνονται οι τιμές των μετοχών, ο «επενδυτής» μπορεί να πληρώνει το δανειστή του, εγγράφοντας κέρδος μετά την εξόφληση. Όταν όμως οι τιμές των μετοχών μειώνονται, κάτω από το όριο που καλύπτεται από την αξία των μετοχών που διαθέτει ο «επενδυτής», τότε ο δανειστής απαιτεί από τον «επενδυτή» να καταθέσει χρήματα για την εξισορρόπηση της διαφοράς (margin call).
Όμως, εάν ο «επενδυτής» δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τα παραπάνω χρήματα, οφείλει να πουλήσει μετοχές για να τα συγκεντρώσει – γεγονός που οδηγεί πάντοτε σε πωλήσεις πανικού, πόσο μάλλον όταν η όλη διαδικασία είναι αυτόματη, επειδή πολλές «επενδύσεις» αυτού του είδους γίνονται μέσω μηχανών χρηματιστηριακών συναλλαγών (πλατφόρμες).
Ο όγκος λοιπόν των αγορών με πίστωση αποτελεί έναν δείκτη, σε σχέση με το σχηματισμό φούσκας στις χρηματιστηριακές αγορές – έχοντας «προειδοποιήσει» για την κατάρρευση του 2000 (dotcom crash), καθώς επίσης την αντίστοιχη του 2007 (διάγραμμα που ακολουθεί).
Εάν βέβαια συμβεί να συντονισθούν πολλά μαζί «margin calls», τότε ο πανικός που ακολουθεί είναι καταστροφικός – αφού η καταναγκαστική πώληση ενός μεγάλου αριθμού μετοχών από χιλιάδες «επενδυτές», εκούσια ή ακούσια, προκαλεί κυριολεκτικά την κατάρρευση των μετοχών.
Στον Πίνακα: Οι γκρι ζώνες αντιπροσωπεύουν τις περιόδους ύφεσης, ενώ η κόκκινη γραμμή το επίπεδο επενδύσεων σε μετοχές του NYSE επί πιστώσει και η μπλε γραμμή την κίνηση του δείκτη S&P500
Στον Πίνακα: Οι γκρι ζώνες αντιπροσωπεύουν τις περιόδους ύφεσης, ενώ η κόκκινη γραμμή το επίπεδο επενδύσεων σε μετοχές του NYSE επί πιστώσει και η μπλε γραμμή την κίνηση του δείκτη S&P500
.
Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, η κόκκινη γραμμή (αγορά μετοχών με πίστωση), έχει ξεπεράσει ξανά το ύψος του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, πλησιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της (Ιούλιος 2007). Κρίνοντας δε από τη σχέση του 2007 με το 2000, μάλλον θα το ξεπεράσει προτού εκραγεί – εάν βέβαια δεν σταματήσει η Fed να τυπώνει νέα χρήματα, «ντοπάροντας» τις αγορές (ενέσεις κορτιζόνης).

«Ενός κακού βέβαια μύρια έπονται», όπως όλοι μας γνωρίζουμε – γεγονός που σημαίνει εδώ ότι, εάν συμβεί το συντονισμένο «σπάσιμο» πολλών μαζί πιστωτικών ορίων (margin calls), τότε θα ξεκινήσει ένα «καταστροφικό ντόμινο», παρασύροντας πολλές άλλες αξίες μαζί του.

Για να δημιουργηθεί βέβαια κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο ένα «πιστωτικό συμβάν», ένα απρόβλεπτο ή μη αναμενόμενο γεγονός καλύτερα – όπως, για παράδειγμα, η χρεοκοπία ενός κράτους ή μίας τράπεζας, η απότομη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές, η ανακοίνωση του περιορισμού της ρευστότητας από τη Fed ή κάτι άλλο, το οποίο δεν μπορούμε ίσως καν να φανταστούμε.
Σε κάθε περίπτωση, το «margin call» θα συμβεί αργά ή γρήγορα ενώ οι επενδυτές, οι οποίοι το έχουν συνδέσει με την ανακοίνωση της απόσυρσης των μέτρων ποσοτικής διευκόλυνσης (QE) από τη Fed, κάνουν πιθανότατα μεγάλο λάθος – επειδή οι αγορές αντιδρούν πολύ πριν συμβεί ένα γεγονός, προβλέποντας ή προκαλώντας το οι ίδιες. Πόσο μάλλον όταν κατανοούν καλύτερα από τον καθένα πως, όταν οι μισθοί ευρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα κέρδη των εταιρειών (συγκριτικά διαγράμματα που ακολουθούν), η κατάρρευση είναι προ των πυλών.
Πίνακας Α: Σχέση πωλήσεων των επιχειρήσεων, με τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων και των κερδών σε 5 περιόδους ανάκαμψης του παρελθόντος. Πίνακας Β: Σχέση των προαναφερθέντων την περίοδο ανάκαμψης που διανύει η Αμερική τώρα. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Πίνακας Α: Σχέση πωλήσεων των επιχειρήσεων, με τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων και των κερδών σε 5 περιόδους ανάκαμψης του παρελθόντος.

Πίνακας Β: Σχέση των προαναφερθέντων την περίοδο ανάκαμψης που διανύει η Αμερική τώρα.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε συνεχώς καινούργιες φούσκες, όπως αυτή του Bitcoin, καθώς επίσης του Litecoin – «νομίσματα» που δεν είναι συνδεδεμένα με τίποτα απολύτως, ενώ δεν εκφράζουν επίσης τίποτα (το ΑΕΠ μιας χώρας για παράδειγμα, όπως τα υπόλοιπα).
Την ίδια στιγμή, τα νομίσματα υγιών σχετικά χωρών, όπως της Αυστραλίας, του Καναδά ή της Νορβηγίας, αξιολογούνται σημαντικά χαμηλότερα, από όσο θα έπρεπε – ειδικά απέναντι στο δολάριο, όπου έχουν «εκτυπωθεί» ποσότητες, τις οποίες δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
Είναι πραγματικά αστείο δε να πέφτει η ισοτιμία του δολαρίου της Αυστραλίας (κατ’ επέκταση του Καναδά και της Ν. Ζηλανδίας), απέναντι στο δολάριο, απλά και μόνο λόγω της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης – αν και ήταν αναμενόμενο, αφού προβλέπεται πτώση των τιμών των εμπορευμάτων λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, καθώς επίσης επιθυμητό από την Αυστραλία, λόγω του συναλλαγματικού πολέμου που διεξάγεται (υποτιμήσεις νομισμάτων για αύξηση τω εξαγωγών).
Η τουρκική λίρα πάντως, καθώς επίσης το ιαπωνικό γεν, είναι τα «αγαπημένα» νομίσματα της «υποτιμητικής κερδοσκοπίας» σήμερα – όπου στην Τουρκία οφείλεται στο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο ενώ, όσον αφορά την Ιαπωνία, η αιτία είναι η συνεχής εκτύπωση νέων χρημάτων.
Περαιτέρω, στο διάγραμμα που ακολουθεί, φαίνονται πιο καθαρά τα αρνητικά «πιστωτικά ανοίγματα», σε σχέση με το μηνιαίο κλείσιμο του δείκτη S&P, σήμερα και στο παρελθόν.
Στον Πίνακα: Δείκτης S&P 500 (μπλε), επίπεδα πίστωσης (κόκκινο για αρνητικό ισοζύγιο, πράσινο για θετικό ισοζύγιο). (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Στον Πίνακα: Δείκτης S&P 500 (μπλε), επίπεδα πίστωσης (κόκκινο για αρνητικό ισοζύγιο, πράσινο για θετικό ισοζύγιο).

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
.
Όπως διαπιστώνεται μεταξύ άλλων από το παραπάνω διάγραμμα, ευρισκόμαστε στην τρίτη μεγάλη φούσκα από το 2000, με τα αρνητικά πιστωτικά όρια αρκετά ψηλά για να προκαλέσουν την έκρηξη της.
Επομένως, κατά την άποψη των περισσοτέρων (video), είναι καλύτερα να εγκαταλείψει κανείς το γρηγορότερο δυνατόν τις μετοχές, ιδιαίτερα αυτές των Η.Π.Α. – αφού η εποχή του φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της.
Προτείνονται πλέον τα μετρητά χρήματα ασφαλών χωρών (60%), η αγορά ακινήτων ή γης, όταν οι τιμές τους είναι συμφέρουσες (30%), καθώς επίσης ο χρυσός (10%) – γεγονός που σημαίνει ότι, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει όσο μπορεί την πώληση ακίνητης περιουσίας, έναντι «χαρτιών» χωρίς αντίκρισμα.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε φυσικά να μην συμβεί το αναμενόμενο, η πολλαπλή «πυρηνική έκρηξη» δηλαδή στις αρχές του επομένου έτους, όταν παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο, γνωστό ως η κατάρα της Fed.

Προσευχή από όλους τους Χριστιανούς γιά την Ηγουμένη Πελαγία και της συνοδείας, της Μονής Αγίας Θέκλας στην Συρία

 
Οι ισλαμιστές μαχητές έχουν μετακινήσει τις καλόγριες που απήχθησαν από ένα μοναστήρι στην κυρίως χριστιανική πόλη Μααλούλα σε μια κοντινή πόλη που κατέχεται από τους αντάρτες. Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να σωθούν.
Βατικανό: Ο απεσταλμένος στη Συρία, Mario Zenari, δήλωσε την Τρίτη ότι 12 μοναχές συμπεριλαμβανομένης της ηγουμένης της μονής είχαν συληφθεί και μεταφερθεί από την Μααλούλα στην πόλη Yabroud που ελεγχεται απο τους αντάρτες, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. "Θα ανάγκασε τις αδελφές να εκκενώσουν την μονή και να τους ακολουθούν προς Yabroud , "Ο  Zenari μίλησε στο Reuters από τη Δαμασκό μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε για ποιο σκοπό αυτό είχε γίνει.
Zenari είπε επίσης ότι οι μοναχές ήταν μεταξύ των τελευταίων κατοίκων που παραμένουν σε Maaloula, οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν καταφύγει νοτίως της Δαμασκού.
Τη Δευτέρα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι αρκετές μοναχές είχαν απαχθεί από την Ελληνική Ορθόδοξη Μονή αγίας Θέκλας από ισλαμιστές που κατέλαβαν το αρχαίο τμήμα της πόλης και επιτέθηκαν στο μοναστήρι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έστειλε επιστολές προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ οπου προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση των ανταρτών στην Μααλούλα και το μοναστήρι, και να ασκήσουν πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες.
Ο Ελλην Ορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, Ιωάννης προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα την Τρίτη για να μιλήσει για την υπεράσπιση των Χριστιανών της Συρίας.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις κυβερνήσεις να μιλήσουν υποστηρίζοντας τους χριστιανούς στη Συρία και να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να απελευθερώσει αυτές τις μοναχές από τη σύλληψη,"  λέει στην δήλωσή του.
Η Φεβρωνία Nabhan, η ηγουμένη από άλλο μοναστήρι στο Μααλούλα, είπε ότι εκτός από τις μοναχές, τρεις «νέοι άνθρωποι βοηθοί» συνελήφθησαν από το μοναστήρι.
Η Nabhan δήλωσε επίσης στο AFP ότι μίλησε με την ηγουμένη της μονης Αγίας Θέκλας Πελαγία Sayaf, στο κινητό της τη Δευτέρα το βράδυ, και είπε ότι ήταν στην πόλη Yabrud, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, "και εχουν άνετα εγκατασταθεί σε ένα σπίτι."
Συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι Χριστιανοί είχαν πραγματοποιήσει μια σύναξη στη Δαμασκό, τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την απαγωγή των μοναχών, καθώς και για τους δύο επισκόπους, οι οποίοι απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι, τον Απρίλιο.
Μια έκθεση από το αραβικό τηλεοπτικό δορυφορικό κανάλι Al Mayadeen είπε ότι οι Σύριοι στρατιώτες μαζί με τις τοπικές πολιτοφυλακές ξεκινήσει μια επιχείρηση για την απελευθέρωση Μααλούλα.
Οι αντάρτες που επιτέθηκαν την πόλη φέρεται να ήρθαν από την κοντινή πόλη της Nabak στην οποία οι συριακές δυνάμεις διεξάγουν μαχες. 
Οι μάχες στη Μααλούλα είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα μεταξύ της Αλ Κάιντα που συνδέεται με μαχητές της Nusra Front και του συριακού στρατού για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Δαμασκού-Χομς, ο οποίος περνάει κοντά από την πόλη.
Η Μααλούλα ήταν σκηνή σφοδρών μαχών το Σεπτέμβριο. Θεωρείται ότι είναι μια από τις κοιτίδες του Χριστιανισμού και είναι ο τόπος μιας σειράς από ιερά προσκυνήματα και μοναστήρια, τα οποία αναφέρονται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με το συριακό Πατριάρχη Melkite Greek Catholic church (Ουνιτική),  Gregory Laham, περίπου 450.000 Χριστιανοί της Συρίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον 57 χριστιανικές περιοχές" έχουν γκρεμιστεί ή έχουν καταστραφεί από την αρχή των εχθροπραξιών, και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους της για την επιδείνωση της κατάστασης λόγω της παροχής βοήθειας προς τους αντάρτες.
Οι Χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας, θεωρούνται ως υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, φοβούμενοι την ισλαμιστική ιδεολογία κάποιων επαναστατών. Αυτό τους έχει κάνει και το στόχο των επιθέσεων.
Πιστεύω ότι είναι όλα σχεδιασμένα και προγραμματισμένα, "λέει ο Sami Housni, ένας χριστιανός ιερέας στη Δαμασκό στο καναλι Rusian Today. "εξαναγκλαζουν τους Χριστιανούς να εγκαταλείψουν το μέρος ... Στο Ιράκ, για παράδειγμα, λιγότερο από 200.000 Χριστιανοί παραμένουν. Έχουμε ανησυχίες, εμείς ελπίζουμε να παραμείνουμε στη γη μας - στην γή της Συρίας, η οποία είναι η κοιτίδα του Χριστιανισμού. Ελπίζουμε επίσης ότι ο Πάπας και οι αλλοι επικεφαλεις των χριστιανικών δογμάτων, θα ζητήσουν την καταδίκη της βίας και την υιοθέτηση του διαλόγου."
πηγη: http://rt.com