Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εποχή ολικής παρακολούθησης των πολιτών (του Γιώργου Δελαστίκ )

Οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν πλέον τα πάντα για τον πολιτικό, επιχειρηματικό ή προσωπικό βίο όλου του πληθυσμού

Ποτέ στη μέχρι τώρα ιστορία της ανθρωπότητας κανένα ολοκληρωτικό, αστυνομικό καθεστώς δεν είχε τόσο φακελωμένους όλους τους πολίτες όχι μόνο του δικού του κράτους, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, όσο η κυβέρνηση Ομπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών!

Η ηλεκτρονική κατασκόπευση σε συνδυασμό αφενός με το πέρασμα στην εποχή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αφετέρου με την ιλιγγιώδη τεχνολογική πρόοδο του κλάδου αυτού κατέστησαν πραγματικότητα τα πιο τρελά όνειρα κάθε δικτάτορα: να μαθαίνει ανά πάσα στιγμή τα πάντα για οποιονδήποτε άνθρωπο ζει στη Γη! Δεν πρόκειται για αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά για ωμή πραγματικότητα: «Θεμέλιο της δουλειάς μας είναι η προσπάθεια να μαζεύουμε τα πάντα και να τα κρατάμε για πάντα...

Βρισκόμαστε πραγματικά πολύ κοντά στο να μπορούμε να επεξεργαζόμαστε όλες τις πληροφορίες που δημιουργούνται από τους ανθρώπους» δήλωσε συνεπαρμένος σε διάλεξη που έδωσε τον Μάρτιο ο Ιρα Χαντ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της CIA. Δεν υπερβάλλει. Μόνο τον Μάρτιο του 2013, η υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, η διαβόητη τα τελευταία χρόνια ΝSA, αποθήκευσε... 97 δισεκατομμύρια δεδομένα! Πάνω από 3 δισεκατομμύρια την ημέρα!

Πάνω από 2,17 εκατομμύρια δεδομένα το λεπτό! Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της υπερυπολογιστικής τεχνολογίας, όπως π.χ. της Watson της IBM, την οποία η NSA και η CIA δοκιμάζουν τα δύο τελευταία χρόνια, όπως αποκάλυψε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Η συλλογή και η επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων γίνεται πλέον αυτόματα. Φυσικά, είναι τελείως αφελής η άποψη «αν δεν είμαι τρομοκράτης, τι με νοιάζει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ή της χώρας μου παρακολουθεί όλες μου τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις καταγράφει;».

Η τρομοκρατία είναι το παραμύθι για την επιβολή αυτού του ηλεκτρονικού ολοκληρωτικού καθεστώτος παρακολούθησης όλων των πολιτών. Σιγά μην ξοδεύουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεκάδες και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σιγά μην απασχολούν στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριών τον απίστευτο αριθμό, όπως ανέφεραν οι χθεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, των περίπου... 854.000 (!) ατόμων για να προλάβουν μην τυχόν και βάλει καμιά βόμβα κάποιος Ταλιμπάν ή κάποιος τρελός Αμερικανός τρομοκράτης. Αυτά είναι προσχήματα για να αποκοιμίζουν τον κοσμάκη. Τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών και τους μεγάλους επιχειρηματίες από άλλες χώρες που έχουν ανταγωνιστική επαγγελματική δραστηριότητα προς αμερικανικές εταιρείες έχουν ως πρώτιστο στόχο για να τους τρώνε τις δουλειές οι Αμερικανοί!

Παρακολουθούν όλα τους τα τηλεφωνήματα, τις συζητήσεις, την ηλεκτρονική αλληλογραφία των στελεχών των επιχειρήσεων. Ξέρουν έτσι από πριν για ποια δουλειά ενδιαφέρεται ο καθένας, τι προσφορά θα κάνει, ποιον προσπαθεί να λαδώσει για να την πάρει, ποιος πολιτικός τα έπιασε και τα έχουν όλα καταγραμμένα! Μπορούν έτσι να εκβιάσουν τους πάντες, καθώς έχουν επιπροσθέτως λόγω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης πλήρη γνώση και της προσωπικής τους ζωής. Από το σε ποια τράπεζα του εξωτερικού έχει τα λεφτά του και πόσα από αυτά δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία ως το... αν έχει ερωμένη ή ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις, αν παίρνει αυτός ή κάποιος από την οικογένειά του ναρκωτικά και μυριάδες άλλα προσωπικά μυστικά που ίσως κάποια από αυτά να αποτελούν στοιχεία εκβιασμού.

Γι' αυτό και θορυβήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις τελευταίες αποκαλύψεις. Σιγά μην τις νοιάζει η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τους! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να αδιαφορούν για το θέμα, αφού δεν είναι ούτε τρομοκράτες ούτε πλούσιοι. Κάθε άλλο. Οι πολίτες είναι τα εύκολα θύματα. Πρώτα πρώτα από το ίδιο το κράτος, το οποίο π.χ. μπορεί να θεωρήσει... «αδήλωτο εισόδημα» του παιδιού σου αν του στείλεις ένα πεντακοσάρικο για να το βοηθήσεις να πληρώσει τη δόση του δανείου για το σπίτι του και να του ζητάει να... πληρώσει φόρο!


Το σπάσιμο όλων των κωδικών ασφαλείας από τους υπερυπολογιστές των μυστικών υπηρεσιών επιτρέπει επίσης σε συνεργούς τους να αποσύρουν π.χ. χρήματα από τις καταθέσεις κάποιου ή να εκβιάζουν π.χ. μια νεαρή κοπέλα που έστειλε μια τολμηρή της φωτογραφία στον φίλο της, την οποία «βλέπουν» φυσικά και οι μυστικές υπηρεσίες. Oταν αυτά και μύρια άλλα μπορούν να γίνουν σε βάρος απλών πολιτών, αντιλαμβάνεται κανείς πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων ή για τη μετατροπή τους σε πράκτορες υπηρέτησης της κάθε κυβέρνησης...