Ανατροπή της κατοχής
Του Δημήτρη Καζάκη
Οικονομολόγου – Αναλυτή
Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επιχειρεί να στρέψει την προσοχή αλλού. Εν μέσω άγριου παζαριού στο παρασκήνιο για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, όπου όλα είναι ανοιχτά, από την ανοιχτή πτώχευση της χώρας μέχρι τον επίσημο διαμελισμό της, προκειμένου πάνω στα ερείπιά της να οικοδομηθεί η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και της Ε.Ε., η κοινωνία και ο λαός δεν πρέπει να πάρει χαμπάρι. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έδωσε γραμμή: «Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι: ακόμα και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Διότι το σύστημά μας δεν ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Δεν γινόταν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών μας» («Die Presse», 29.1.2011). Φυσικά οι πρώτοι και οι μόνοι που τον πίστεψαν ήταν οι ηγεσίες της Αριστεράς, που ανακάλυψαν ότι όλα όσα γίνονται δεν έχουν να κάνουν με το χρέος, αλλά με μια ακόμη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου.
Το τι θα γίνει με τη χώρα και τον λαό της, τι θα γίνει μπροστά στην επικείμενη «τελική λύση» που μελετούν εν κρυπτώ ΔΝΤ και Ε.Ε., δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Το μόνο που πρέπει να μας νοιάζει είναι να καταδείξουμε πόσο κακός είναι ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο. Για όλα τα άλλα στάχτη και μπούρμπερη. Τι μας νοιάζει αν τα γεράκια της διεθνούς πολιτικής και αγοράς ορέγονται τμήματα του εθνικού χώρου; Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26.1 έγινε «εθιμοτυπική επίσκεψη» της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay στον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κ. Θύμιο Σώκο. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Σώκος, εκτός των άλλων, ανέδειξε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης εστιάζοντας στη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την περιοχή των Βαλκανίων και στον σημαντικό ρόλο των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης των πλούσιων ορυκτών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Από τη μεριά της, η κ. Catherine Kay ενδιαφέρθηκε για τους νέους θεσμούς αποκέντρωσης και τις σχέσεις που τους διέπουν. Ο κ. Σώκος εξήγησε στη γενική πρόξενο τη νέα δομή και τη σημασία των νέων αυτοδιοικητικών οργανισμών σημειώνοντας ότι από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους θα ωφεληθεί ο πολίτης αλλά και θα επιταχυνθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.
Στο σφυρί
Αυτά επίσημα. Ανεπίσημα η κ. Kay εκδήλωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη μετατροπή της περιοχής Μακεδονίας - Θράκης σε προνομιακό πεδίο επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον όχι μόνο οικονομικών, αλλά και γεωπολιτικών. Γι’ αυτό πήγε να επιθεωρήσει την περιοχή και να ελέγξει την ταχύτητα εφαρμογής των πολιτικών Καλλικράτη, ώστε σύντομα η Μακεδονία - Θράκη να αποτελέσει ημιαυτόνομη περιφέρεια στον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών που έχουν σχέδια για την περιοχή. Με απλά λόγια, η Μακεδονία - Θράκη έχει ήδη βγει στο σφυρί και οι ΗΠΑ έτρεξαν όχι μόνο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά και να ξεκαθαρίσουν ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο. Έτσι πολύ σύντομα θα δούμε την περιοχή να «διεθνοποιείται», ώστε να χρησιμεύσει ως διεθνής πρόσβαση για την ενδοχώρα των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Όμως τι μας ενδιαφέρουν εμάς όλα αυτά; Έτσι κι αλλιώς, τόσο η συμπολίτευση του μνημονίου όσο και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση έχουν αποδεχτεί την κατάλυση του ελληνικού κράτους, της εσωτερικής έννομης τάξης προς όφελος των δανειστών της χώρας μέσα από τη δανειακή σύμβαση. Γι’ αυτό άλλωστε Δεξιά και Αριστερά ωρύονται για τις πολιτικές των επικαιροποιημένων μνημονίων, αλλά τσιμουδιά για τη δανειακή σύμβαση που συνιστά κάτι το πρωτοφανές στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη. Ανατρέπει κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας υπήρχε μέχρι σήμερα στις διεθνείς σχέσεις, θεσμοθετώντας ένα καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους για ολόκληρη τη χώρα και τον λαό της. Κατά τα άλλα, όλα αυτά που γίνονται, θα γίνονταν ακόμη και με μηδενικό χρέος!
Εδώ πρέπει να το πούμε καθαρά. Έχει στηθεί μια εγκληματική συμπαιγνία σε βάρος του ελληνικού λαού, με τη συμμετοχή και της Αριστεράς. Ο Έλληνας εργαζόμενος πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με το μεροκάματο, με το μεροδούλι - μεροφάι, και να μην τον ενδιαφέρει το τι πρόκειται να γίνει με τη χώρα του. Τον περασμένο χρόνο ολόκληρη η χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της επιβολής καθεστώτος θεσμοθετημένης κατοχής με πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Απέναντι σ’ αυτή την πλειοψηφία, έχουμε μια κοινοβουλευτική μειοψηφία που συμπεριφέρεται λες και δεν συνέβη τίποτε σημαντικό. Κι έτσι συνεχίζει να ασκεί αντιπολίτευση όπως και πριν, νομιμοποιώντας με την πρακτική της το πραξικόπημα του περασμένου Μαΐου και την επιβολή της καταστροφικής δανειακής σύμβασης.
Οικονομική διακυβέρνηση
Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Νομιμοποιούν κι αυτό που έρχεται. Προσέξτε ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της «οικονομικής διακυβέρνησης» που ζητούν Μέρκελ - Σαρκοζί (4.2) και συζητούν στα διαβούλια της Ε.Ε., μακριά από τους λαούς της Ευρώπης:
1 Κατάργηση κάθε έννοιας τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάψει να λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό των μισθών το κόστος ζωής. Κι αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι οι μισθοί θα προσδιορίζονται κάθε φορά αποκλειστικά από τις ανάγκες ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.
2 Κατάργηση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων εντός της Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει, αφενός, κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακής προστασίας που εγγράφεται στο εργατικό δίκαιο κάθε χώρας και, αφετέρου, την ελεύθερη µετακίνηση των εργατών ευκαιρίας που φέρνουν οι πολυεθνικές από τρίτες χώρες.
3 Ενιαία βάση φόρου εισοδήματος για τις επι-χειρήσεις του χρηµατιστηρίου. Με άλλα λόγια, εξασφάλιση για τις πολυεθνικές που δρουν εντός της Ε.Ε. ενιαίου τρόπου φορολόγησης ή, καλύτερα, νόµιµης φοροαποφυγής και απαλλαγής.
4 Προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστηµάτων στη δηµογραφική εξέλιξη. Πράγµα που σηµαίνει ότι, ανάλογα µε το πόσο αυξάνει ο µέσος όρος ζωής, θα αυξάνεται αντίστοιχα και η ηλικία συνταξιοδότησης.
5 Υποχρέωση όλων των µελών να εντάξουν στο Σύνταγμά τους όρους της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και της οικονοµικής διακυβέρνησης. Το Σύνταγµα κάθε χώρας παύει και τυπικά να συνδέεται µε τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, για να µετατραπεί σε θεµελιώδη νόµο υποδούλωσης στα γεράκια της Ε. Ε..
6 Εγκαθίδρυση ενός µηχανισµού σε εθνικό επίπεδο διαχείρισης των κρίσεων µε σκοπό τη στήριξη των τραπεζών. Με άλλα λόγια, ολόκληρη η δηµοσιονοµική πολιτική πρέπει να προσανατολιστεί στην εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες. Το κράτος µετατρέπεται επίσηµα σε υποχείριο των τραπεζών.
Πρόκειται για την επιβολή του πιο ολοκληρωτικού µοντέλου εξωοικονοµικού και οικονοµικού καταναγκασµού, απαλλοτρίωσης εθνών, κρατών και λαών που έχει προταθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την εποχή της νέας τάξης του ναζισµού. Όµως, αυτός ακριβώς ο µηχανισµός ολοκληρωτικής απαλλοτρίωσης οικονοµιών, χωρών, λαών και εθνών βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ολόκληρη η αρχιτεκτονική του καταρρέει, ενώ η τακτική των ισχυρών εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι µία και µόνη: να σφίξουν ακόµη περισσότερο τα λουριά, να κάνουν ακόµη πιο ασφυκτικό τον έλεγχο και πιο ολοκληρωτική την απαλλοτρίωση. Μπορεί να επιβιώσει µια χώρα που της έχουν στερήσει τα µέσα και τον τρόπο επιβίωσης; Οι κυβερνώντες θέλουν να µας πείσουν ότι αυτό που πρέπει να µας νοιάζει πρωτίστως είναι η επιβίωση του ευρώ και της Ε.Ε.. Έστω κι αν η επιβίωση αυτή µπορεί να στοιχίσει την ίδια την επιβίωση της χώρας και του λαού της.
Η οικονομία πεθαίνει
Μην ξεχνάµε ότι τα δεδοµένα παρουσιάζουν την οικονοµία της Ελλάδας να βρίσκεται όχι απλώς σε κατάσταση βαθιάς κρίσης ή χρόνιας ύφεσης. Στην ουσία, η ελληνική οικονοµία πνέει τα λοίσθια. Ο Γενικός Δείκτης, π.χ., του λιανικού εµπορίου, κοινώς ο τζίρος της αγοράς, παρουσίασε σε δωδεκάµηνη βάση για το 2010 µια πτώση της τάξης του 12%, έναντι µείωσης 6,3% το 2009.
Αυτό σηµαίνει πως η εσωτερική αγορά δεν συρρικνώνεται απλώς, πεθαίνει. Και µαζί της θα πεθάνει και η µεγάλη πλειονότητα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων που στηρίζονται σ’ αυτήν. Το χειρότερο απ’ όλα είναι το επίπεδο των επενδύσεων, όπου µε βάση τον τριµηνιαίο δείκτη ακαθάριστου σχηµατισµού παγίου κεφαλαίου η υποχώρησή τους µέσα στο 2010 υπερβαίνει το 20%, έναντι µείωσης 11% του 2009. Αυτή τη στιγµή το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα βρίσκεται 12,5% χαµηλότερα από το πρώτο τρίµηνο του 2000. Με άλλα λόγια, µέσα σε δυο χρόνια έχει εξανεµιστεί το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν την τελευταία δεκαετία και βάλε.
Κι αυτό είναι η απαρχή ενός φαύλου κύκλου που εξοβελίζει στο µακρινό µέλλον, αν δεν αποκλείει, την όποια πιθανότητα ανάκαµψης. Η διαρκής συρρίκνωση των εισοδηµάτων εξασφαλίζει ότι η εσωτερική αγορά αδυνατεί να ανακάµψει. Κι όσο η εσωτερική αγορά δεν ανακάµπτει, δεν υπάρχει κανενός είδους περιθώριο για την ανάκαµψη των επενδύσεων στην οικονοµία. Ιδίως από τη στιγµή που η ελληνική οικονοµία εν µέσω χρεοκοπίας και χρόνιας ύφεσης δέχεται µια τροµακτική επίθεση κερδοσκοπίας από τα ποικίλα µονοπωλιακά κυκλώµατα, καρτέλ και τραστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιµές παραγωγού στη βιοµηχανία αυξήθηκαν σε δωδεκάµηνη βάση το 2010 κατά 6,7%, όταν το 2009 είχαν µειωθεί κατά 5,8%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιµών των εισαγωγών, που ανήλθε περίπου στο 10% το τελευταίο δωδεκάµηνο, όταν κατά µέσο όρο στην ευρωζώνη οι τιµές των εισαγωγών το ίδιο διάστηµα ανήλθαν κατά 4,6%. Ακόµη και στα καύσιµα η Ελλάδα πληρώνει προσαυξηµένες τιµές εισαγωγής έναντι των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης κατά 15% τουλάχιστον.
Με άλλα λόγια, τα μονοπωλιακά κυκλώματα της αγοράς βρήκαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν την ελληνική οικονοµία µε µονοπωλιακά υψηλές τιµές. Η ελευθερία των αγορών και των ανοιχτών συνόρων στις πολυεθνικές και τους µεταπράτες τους δίνει τη χαριστική βολή στη χρεοκοπηµένη Ελλάδα. Μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα υπό τέτοιες συνθήκες; Μόνο ως προσαρτηµένη οικονοµία υπό καθεστώς δουλείας.
Και τι σηµαίνει αυτό; Ποιον ενδιαφέρει; Εκτός από τον κόσµο της δουλειάς, βλέπετε κανέναν άλλο από το πολιτικό σύστηµα να το συζητά έστω; Όλοι τους, δεξιοί και αριστεροί, έχουν προσαρµοστεί τόσο καλά στα πολιτικά πάρε - δώσε του κυρίαρχου συστήµατος εξουσίας, ώστε ούτε που διανοούνται να το αµφισβητήσουν στην πράξη και να βγουν από τα όριά του για να διεκδικήσουν την ανατροπή του. Οι προφάσεις πολλές. Ο λαός δεν είναι έτοιµος, δεν υπάρχει νέα κατοχή, το όλο πρόβληµα είναι στο µίγµα πολιτικής, το χρέος δεν είναι πρωτεύον κ.ο. κ.
Το μέτωπο αντίστασης και το... τσουβάλι!
Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα καθεστώς κατοχής δεν εξωραΐζεται, δεν βελτιώνεται, δεν εξανθρωπίζεται, δεν μεταρρυθμίζεται. Μόνο ανατρέπεται από τον ίδιο τον λαό. Επομένως, όποιος νομιμοποιεί με την πρακτική του αυτό το καθεστώς, όποιος συμπεριφέρεται αγνοώντας το, έστω κι αν το αντιπολιτεύεται, είναι συνεργός. Όπως ακριβώς συνέβη με την παλιά κατοχή, με όσους, αν και δεν ήταν επίσημα δωσίλογοι, δεν τολμούσαν να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή της από τον λαό. Δεν έχει άδικο λοιπόν η μεγάλη πλειονότητα του λαού που τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Όσο δεν προτάσσουν την εδώ και τώρα ανατροπή του καθεστώτος της νέας κατοχής, εκεί ανήκουν όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, δεξιοί και αριστεροί. Και τι σημαίνει ανατροπή της σημερινής κατοχής;
Σημαίνει ότι ο λαός συγκροτημένος σε παλλαϊκό μέτωπο ανατρέπει και καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση, που όχι μόνο δεν έχει ούτε καν την τυπική νομιμοποίηση, αλλά είναι κατάφορα παράνομη από κάθε άποψη εθνικού και διεθνούς δικαίου. Η ανατροπή της μπορεί γίνει και με την επίκληση της καταπάτησης βασικών αρχών της συνθήκης της Βιέννης του 1966, με βάση την οποία ο οικονομικός εξαναγκασμός μιας χώρας σαν αυτόν που υπέστη η Ελλάδα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέµου εναντίον της, κατάκτηση και υποδούλωσή της.
Ολική επαναφορά
Εποµένως η χώρα και ο λαός της όχι µόνο δικαιούνται να την καταγγείλουν στη διεθνή κοινότητα, αλλά και να ζητήσουν αποζηµιώσεις από όλα τα κράτη που έχουν εµπλακεί στη δανειακή σύµβαση και κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας. Ανατροπή της δανειακής σύμβασης σηµαίνει αυτόµατα δυο πράγµατα: Αφενός την ακύρωση του συνόλου των µέτρων, πολιτικών και παρεµβάσεων που έγιναν στο όνοµά της και συνεχίζουν να γίνονται. Με τον τρόπο αυτό επανερχόµαστε στην κατάσταση πριν από την επιβολή του καθεστώτος επιτήρησης και κηδεµονίας, ώστε να εκτιµήσουµε µε νηφαλιότητα την πραγµατική κατάσταση του λαού και της χώρας.
Αφετέρου, τη δίωξη των ενόχων και των δωσίλογων που συνέργησαν στην επιβολή της δανειακής σύµβασης µε ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Εξολόθρευση της ανομίας
Αν αυτός ο τόπος δεν ξεπλυθεί από τα ανομήματα των κυβερνώντων του, δεν μπορεί πάει μπροστά. Κι αυτό σημαίνει δυο κυρίως πράγματα:
1 Άνοιγμα όλων των δημόσιων λογαριασμών του κράτους, κατάργηση κάθε έννοιας δημοσιονομικού απορρήτου και στεγανού, ώστε να δούμε τι έγιναν τα λεφτά, πώς και γιατί δημιουργήθηκαν οι δανειακές ανάγκες του κράτους, τι κρύβουν οι συμβάσεις δανεισμού και ποιος επωφελήθηκε από αυτές.
2 Κατάργηση κάθε έννοιας παραγραφής και ασυλίας για όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Με αναδρομική ισχύ. Όποιος, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, έβαλε χέρι ή συνέργησε στη λεηλασία του δημόσιου ταμείου και της περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη και η περιουσία του να δημευθεί.
Ζήτημα δικαίου
Τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο απαραίτητα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για να πείσεις ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι δεν είσαι σαν τους προηγούμενους, ότι δεν είσαι μια από τα ίδια. Κι επομένως όταν λες ότι δεν αναγνωρίζεις το δημόσιο χρέος δεν είναι μια παρόλα που θα ξεχαστεί την επομένη. Και δεν το αναγνωρίζεις όχι μόνο γιατί είναι αδύνατον να το πληρώσεις, υπό οποιοδήποτε καθεστώς, ούτε γιατί το έχεις πληρώσει ήδη δεκάδες φορές και αρνείσαι πλέον να συνεχίσεις να πληρώνεις πανωτόκια πάνω σε πανωτόκια. Δεν το αναγνωρίζεις ασκώντας το έννομο δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να μην αναγνωρίσει και να μην πληρώσει το χρέος που δημιούργησαν οι τύραννοι και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις του. Κι αυτή αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου.
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με το ευρώ και την Ε.Ε.; Εδώ είναι ζήτημα αν μπορεί να επιβιώσει πια η Ελλάδα ως ακέραιο και συγκροτημένο κράτος μέσα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. υπό το νέο καθεστώς «οικονομικής διακυβέρνησης». Στη θέση της εγκληματικής διαστροφής του λεβαντινοραγιαδισμού, δεξιού και αριστερού, οφείλουμε να δούμε καθαρά τη μόνη εναλλακτική που έχουμε ως χώρα και ως λαός. Κι αυτή είναι η έξοδος από το ευρώ και η αποδέσμευση από την Ε.Ε. Εδώ και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011
Το διεθνές οικονομικό χτύπημα στην αδύναμη Ελλάδα
Τα ζόμπι της Wall Street
Οι περιβόητες «αγορές» έχουν τη δύναμη να ποδηγετήσουν σχεδόν κάθε οικονομία, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκε κάποτε μέσα στην 30άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Πότε; Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως θα μας θυμίσει ο στατιστικολόγος της παρέας, δείχνοντας πόσο... αφηρημένοι μπορεί να είναι ή να γίνουν αίφνης οι αριθμοί και τα οικονομικά στοιχεία. Από εκείνο λοιπόν το πάρτι, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του χάους. Όχι βέβαια τυχαία.
Τα γεγονότα, η ιστορία και οι θέσεις επώνυμων αρθρογράφων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνεία. Στην ελληνική κρίση είχε αναφερθεί ο αιρετικός δημοσιογράφος - ερευνητής Webster Tarpley, ο οποίος έκανε λόγο για την... καραμπινάτη συνωμοσία της Wall Street που έφερε το οικονομικό χτύπημα στην αδύναμη Ελλάδα και τα σχέδια της συμμορίας των αρπακτικών και των τραπεζικών ζόμπι για την κατάρρευση του ευρώ.
Το «δείπνο ιδεών» στο Μανχάταν
Ο δημοσιογράφος, που πρώτος είχε αναδείξει τις πρακτικές της περίφημης Goldman Sachs και των άλλων επενδυτικών τραπεζών, ήταν αυτός που έφερε στο φως το περίφημο «δείπνο ιδεών» (τον Φεβρουάριο του 2010) σε αρχοντικό διαμέρισμα του Μανχάταν, στο Moness, που έστησε η Crespi Hardt & Co, μία τράπεζα επενδύσεων - μπουτίκ. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν τότε οι επικεφαλής των SAC Capital Advisors, ο David Einhorn της Greenlight Capital, ο Donald Morgan της Brigade Capital και εκπρόσωποι του Soros Fund Management.
Τα χαρτοφυλάκια του Σόρος είχε αναφερθεί πως... επένδυσαν περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και της αποδυνάμωσης του ευρώ (σ.σ.: και βέβαια μιας παράλληλης ενίσχυσης του δολαρίου). Το μισό τρισ. εάν υπολογισθεί με βάση τη δυναμική μόχλευσης μπορεί να φτάνει σε «ισχύ ρευστότητας» και τα 2,5 τρισ. δολάρια (υπολογίζεται συντελεστής μόχλευσης παραγώγων στις περίπου πέντε φορές).
Τα μεγέθη είναι τρομακτικά εάν συγκεντρωθούν κατά μίας οικονομικής συμμαχίας – όπως έγινε με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ – πόσω μάλλον εάν στοχεύσουν την αγορά μίας χώρας.
Για να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα του τι συμφέροντα διακυβεύονται στις... διεθνείς αγορές και τα πονταρίσματα, αρκεί να θυμηθούμε πως ο Σόρος είχε βγάλει από την κατάρρευση της στερλίνας (το 1992) κέρδη ενός δισ. δολαρίων στοιχηματίζοντας στη «διόρθωση» του αγγλικού νομίσματος. Τι έγινε, λοιπόν, τον τελευταίο χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2010 έως σήμερα;
Ο μηχανισμός
Αρχικά οι «αγορές» πόνταραν επιθετικά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας λαμβάνοντας σταδιακά παράλληλες θέσεις στην αγορά των περιβόητων credit default swaps (CDS), δηλαδή των ασφαλίστρων έναντι του ρίσκου της χώρας. Με αυτόν τον μηχανισμό το όφελος για τον επιτιθέμενο (δήθεν επενδυτή) είναι διπλό, καθώς ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και έναντι του ενδεχόμενου να μην του βγει το ποντάρισμα. Έως εδώ καλά, καθώς οι «καρχαρίες» βγάζουν λεφτά από τρεις πάντες:
1. Από την αγορά στοιχημάτων. Εκεί δηλαδή όπου ποντάρουν στη χρεοκοπία.
2. Από την αγορά CDS με τον μηχανισμό που εξηγήσαμε.
3. Από τα χρηματιστήρια, όπου είχαν φροντίσει να ποντάρουν σε υποχώρηση των διαφόρων δεικτών και μετοχών.
Οι ξένοι οίκοι που φέρεται να διαχειρίστηκαν την κρίση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται πως κέρδισαν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ μόνο από την αντασφάλιση κινδύνου έναντι των ελληνικών ομολόγων. Μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις τα κέρδη τους μπορεί να ξεπερνούν και τα 80 δισ.
Την ίδια περίοδο τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ και οι αμερικανοτραφείς οίκοι αξιολόγησης συνέχιζαν να πυροβολούν την ελληνική οικονομία συντηρώντας τις προϋποθέσεις για το γλέντι των οίκων στο ελληνικό πτώμα. Το μεγάλο παιχνίδι, όμως, άρχισε να παίζεται από τα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε δηλαδή που τα χρηματιστήρια της Αθήνας και άλλων χώρων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά 12-15 ετών.
Έτσι έγινε το μεγάλο παιχνίδι
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αποκαλούμενες «αγορές» άρχισαν να παίρνουν θέσεις από τα χαμηλά αυτά επίπεδα. Λίγο καιρό πριν, το ελληνικό Δημόσιο είχε καλέσει μερικούς εξ αυτών να το συμβουλεύσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών κρατικών τραπεζών.
Οι ξένοι λοιπόν αγόρασαν μαζικά μετοχές ελληνικών τραπεζών (τυχαίο; Δεν νομίζω...) αλλά και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα «γύρισαν» τις θέσεις πώλησης σε θέσεις αγοράς (από short σε long) στην αγορά παραγώγων, ενώ διακριτικά άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι πρώτες όχι και τόσο αρνητικές εκθέσεις για τον τραπεζικό κλάδο και τις καλές ελληνικές επιχειρήσεις.
Από τις αρχές Ιανουαρίου το χρηματιστήριο αναδεικνυόταν ως διά μαγείας σε ένα από τα ενδιαφέροντα διεθνή επενδυτικά στοιχήματα για φέτος. Η επιβεβαίωση όσων αποτελούσαν κοινό μυστικό στην αγορά από την αρχή του έτους ήρθε με την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων που έδειχναν την αύξηση της συμμετοχής των ξένων στην ελληνική αγορά από το 48,9% στο 51,6%. Μεταβολή που μεταφράστηκε με εισροές 103,3 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο.
Για τον πρώτο μήνα του 2011 όσοι πόνταραν έγκαιρα στο γύρισμα της Ελλάδας έβγαλαν αποδόσεις έως και 18%, την ίδια περίοδο που η τουρκική αγορά υποχωρούσε 9%. Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τα πονταρίσματα παραμένουν ανοδικά προσβλέποντας σε υπέρβαση των 1.700 μονάδων για τον γενικό δείκτη και των 800 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Με την προϋπόθεση ότι τα στοιχήματα θα βγουν, τα κέρδη των ξένων οίκων από το «σωστό παίξιμο» του γυρίσματος θα πλησιάσουν τα 60 δισ. Και μαζί με αυτά έχουν αγοράσει την αφρόκρεμα της ελληνικής οικονομίας σε τιμές ξεπουλήματος και θα έχουν λόγο στην επιχειρηματική συνέχεια...
Εφημερίδα "Το Ποντίκι 10.2.11"
Οι περιβόητες «αγορές» έχουν τη δύναμη να ποδηγετήσουν σχεδόν κάθε οικονομία, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκε κάποτε μέσα στην 30άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Πότε; Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως θα μας θυμίσει ο στατιστικολόγος της παρέας, δείχνοντας πόσο... αφηρημένοι μπορεί να είναι ή να γίνουν αίφνης οι αριθμοί και τα οικονομικά στοιχεία. Από εκείνο λοιπόν το πάρτι, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του χάους. Όχι βέβαια τυχαία.
Τα γεγονότα, η ιστορία και οι θέσεις επώνυμων αρθρογράφων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνεία. Στην ελληνική κρίση είχε αναφερθεί ο αιρετικός δημοσιογράφος - ερευνητής Webster Tarpley, ο οποίος έκανε λόγο για την... καραμπινάτη συνωμοσία της Wall Street που έφερε το οικονομικό χτύπημα στην αδύναμη Ελλάδα και τα σχέδια της συμμορίας των αρπακτικών και των τραπεζικών ζόμπι για την κατάρρευση του ευρώ.
Το «δείπνο ιδεών» στο Μανχάταν
Ο δημοσιογράφος, που πρώτος είχε αναδείξει τις πρακτικές της περίφημης Goldman Sachs και των άλλων επενδυτικών τραπεζών, ήταν αυτός που έφερε στο φως το περίφημο «δείπνο ιδεών» (τον Φεβρουάριο του 2010) σε αρχοντικό διαμέρισμα του Μανχάταν, στο Moness, που έστησε η Crespi Hardt & Co, μία τράπεζα επενδύσεων - μπουτίκ. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν τότε οι επικεφαλής των SAC Capital Advisors, ο David Einhorn της Greenlight Capital, ο Donald Morgan της Brigade Capital και εκπρόσωποι του Soros Fund Management.
Τα χαρτοφυλάκια του Σόρος είχε αναφερθεί πως... επένδυσαν περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και της αποδυνάμωσης του ευρώ (σ.σ.: και βέβαια μιας παράλληλης ενίσχυσης του δολαρίου). Το μισό τρισ. εάν υπολογισθεί με βάση τη δυναμική μόχλευσης μπορεί να φτάνει σε «ισχύ ρευστότητας» και τα 2,5 τρισ. δολάρια (υπολογίζεται συντελεστής μόχλευσης παραγώγων στις περίπου πέντε φορές).
Τα μεγέθη είναι τρομακτικά εάν συγκεντρωθούν κατά μίας οικονομικής συμμαχίας – όπως έγινε με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ – πόσω μάλλον εάν στοχεύσουν την αγορά μίας χώρας.
Για να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα του τι συμφέροντα διακυβεύονται στις... διεθνείς αγορές και τα πονταρίσματα, αρκεί να θυμηθούμε πως ο Σόρος είχε βγάλει από την κατάρρευση της στερλίνας (το 1992) κέρδη ενός δισ. δολαρίων στοιχηματίζοντας στη «διόρθωση» του αγγλικού νομίσματος. Τι έγινε, λοιπόν, τον τελευταίο χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2010 έως σήμερα;
Ο μηχανισμός
Αρχικά οι «αγορές» πόνταραν επιθετικά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας λαμβάνοντας σταδιακά παράλληλες θέσεις στην αγορά των περιβόητων credit default swaps (CDS), δηλαδή των ασφαλίστρων έναντι του ρίσκου της χώρας. Με αυτόν τον μηχανισμό το όφελος για τον επιτιθέμενο (δήθεν επενδυτή) είναι διπλό, καθώς ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και έναντι του ενδεχόμενου να μην του βγει το ποντάρισμα. Έως εδώ καλά, καθώς οι «καρχαρίες» βγάζουν λεφτά από τρεις πάντες:
1. Από την αγορά στοιχημάτων. Εκεί δηλαδή όπου ποντάρουν στη χρεοκοπία.
2. Από την αγορά CDS με τον μηχανισμό που εξηγήσαμε.
3. Από τα χρηματιστήρια, όπου είχαν φροντίσει να ποντάρουν σε υποχώρηση των διαφόρων δεικτών και μετοχών.
Οι ξένοι οίκοι που φέρεται να διαχειρίστηκαν την κρίση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται πως κέρδισαν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ μόνο από την αντασφάλιση κινδύνου έναντι των ελληνικών ομολόγων. Μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις τα κέρδη τους μπορεί να ξεπερνούν και τα 80 δισ.
Την ίδια περίοδο τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ και οι αμερικανοτραφείς οίκοι αξιολόγησης συνέχιζαν να πυροβολούν την ελληνική οικονομία συντηρώντας τις προϋποθέσεις για το γλέντι των οίκων στο ελληνικό πτώμα. Το μεγάλο παιχνίδι, όμως, άρχισε να παίζεται από τα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε δηλαδή που τα χρηματιστήρια της Αθήνας και άλλων χώρων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά 12-15 ετών.
Έτσι έγινε το μεγάλο παιχνίδι
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αποκαλούμενες «αγορές» άρχισαν να παίρνουν θέσεις από τα χαμηλά αυτά επίπεδα. Λίγο καιρό πριν, το ελληνικό Δημόσιο είχε καλέσει μερικούς εξ αυτών να το συμβουλεύσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών κρατικών τραπεζών.
Οι ξένοι λοιπόν αγόρασαν μαζικά μετοχές ελληνικών τραπεζών (τυχαίο; Δεν νομίζω...) αλλά και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα «γύρισαν» τις θέσεις πώλησης σε θέσεις αγοράς (από short σε long) στην αγορά παραγώγων, ενώ διακριτικά άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι πρώτες όχι και τόσο αρνητικές εκθέσεις για τον τραπεζικό κλάδο και τις καλές ελληνικές επιχειρήσεις.
Από τις αρχές Ιανουαρίου το χρηματιστήριο αναδεικνυόταν ως διά μαγείας σε ένα από τα ενδιαφέροντα διεθνή επενδυτικά στοιχήματα για φέτος. Η επιβεβαίωση όσων αποτελούσαν κοινό μυστικό στην αγορά από την αρχή του έτους ήρθε με την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων που έδειχναν την αύξηση της συμμετοχής των ξένων στην ελληνική αγορά από το 48,9% στο 51,6%. Μεταβολή που μεταφράστηκε με εισροές 103,3 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο.
Για τον πρώτο μήνα του 2011 όσοι πόνταραν έγκαιρα στο γύρισμα της Ελλάδας έβγαλαν αποδόσεις έως και 18%, την ίδια περίοδο που η τουρκική αγορά υποχωρούσε 9%. Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τα πονταρίσματα παραμένουν ανοδικά προσβλέποντας σε υπέρβαση των 1.700 μονάδων για τον γενικό δείκτη και των 800 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Με την προϋπόθεση ότι τα στοιχήματα θα βγουν, τα κέρδη των ξένων οίκων από το «σωστό παίξιμο» του γυρίσματος θα πλησιάσουν τα 60 δισ. Και μαζί με αυτά έχουν αγοράσει την αφρόκρεμα της ελληνικής οικονομίας σε τιμές ξεπουλήματος και θα έχουν λόγο στην επιχειρηματική συνέχεια...
Μετά τους Σκοπιανούς κι οι Αλβανοί σκυλλεύουν την ιστορία μας στα σχολικά βιβλία τους
Από email που ἐλαβα---- πηγη http://www.kavalanet.gr/
Αφού οι Σκοπιανοί «απαλλοτρίωσαν» τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και τη Μακεδονία γενικότερα, οι Αλβανοί να μείνουν πίσω; Ποσώς!
Έτσι, αντιγράφοντας τους άσπονδους φίλους τους Σκοπιανούς, διδάσκουν –με τον πλέον επίσημο τρόπο- στα παιδιά τους πως είναι κατευθείαν απόγονοι του φημισμένου βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου και της (ηπειρώτισσας) μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας!!!
Κι αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετό, οι Αλβανοί –μέσω σχολικών βιβλίων με τα οποία εφοδίασαν τους μαθητές τους φέτος- εμφανίζουν ως …αλβανικούς ΜΟΝΟ ΟΚΤΩ ελληνικούς νομούς (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και ολίγη …Αιτωλοακαρνανία –η Εύβοια τους ξέφυγε, παραδόξως), ενώ οι Έλληνες παρουσιάζονται ως «αιμοσταγείς, που έκαναν εθνοκάθαρση εις βάρος των Τσάμηδων»! (Μας έχουν, λίγο πολύ, στην ίδια συνομοταξία με τον …Χίτλερ, δηλαδή, ενώ οι Τσάμηδες ήταν στην πραγματικότητα αυτοί που συνεργάστηκαν με τους ναζί και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου στη διάρκεια της τελευταίας Κατοχής!).
Όλ’ αυτά τα απίθανα περιέχονται στο νέο βιβλίο Γεωγραφίας , που –με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας- διδάσκεται στα Λύκεια της γειτονικής χώρας κι έχει φόρα παρτίδα στο εξώφυλλό του τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».
Σ’ αυτή την …εικονική χώρα περιλαμβάνονται ακόμα τα μισά Σκόπια κι ένα μέρος της Σερβίας (συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου). Το ίδιο βιβλίο διανέμεται, φυσικά, και στους μαθητές της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου –μια μειονότητα που στις σελίδες της επίμαχης «Γεωγραφίας» έχει «εξαφανιστεί» μέσα σε ποσοστό «2%» που δήθεν απαρτίζουν Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι!.. Επιπλέον, οι Βλάχοι (στη μεγάλη πλειονότητά τους ελληνικής συνείδησης και καταγωγής) χαρακτηρίζονται στο βιβλίο ως «πολιτιστική μειονότητα»…
Η νέα γενιά των Αλβανών καλείται όχι μόνο να διδαχθεί αυτές τις ιστορικές ασυναρτησίες, αλλά και καλείται να τις εμπεδώσει με ειδικές ασκήσεις, ζωγραφίζοντας τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν …Αλβανοί και καταγράφοντας τις «εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές». (Εκτός κι αν οι συντάκτες του εν λόγω πονήματος αναφέρονται στις απελάσεις τυχόν σύγχρονων Αλβανών λαθρομεταναστών, που εκδιώκονται μέσω Κακαβιάς από την ελληνική αστυνομία, για να επιστρέψουν στην «αιμοσταγή Ελλάδα» την επόμενη νύχτα από άλλο μονοπάτι…).
«Αλβανικό εθνικό έδαφος»
Το 1/5 της ηπειρωτικής Ελλάδας βαφτίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο «αλβανικό εθνικό έδαφος από αρχαιοτάτων χρόνων», με τον ισχυρισμό ότι στα εδάφη αυτά κατοικούσαν Ιλλυριοί (πρόγονοι, υποτίθεται, των σημερινών Αλβανών) κι ελάχιστοι, σκόρπιοι Έλληνες. (Το ότι η Ήπειρος –η Δωδώνη συγκεκριμένα- θεωρείται η αρχική κοιτίδα του γένους των Ελλήνων, διά των Σελλών που προσκυνούσαν τον Δωδωναίο Δία κι έδωσαν το όνομά τους στο ελληνικό έθνος (Σέλληνες – Έλληνες), βάσει επιστημονικών ερευνών και πολλαπλής τεκμηρίωσης είναι απλά μια λεπτομέρεια για τους Αλβανούς, προφανώς. Επίσης, αυτοί οι …άτιμοι πρόγονοι των Αλβανών στην Ήπειρο είχαν την κάκιστη συνήθεια να μιλούν και να γράφουν από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα τη γλώσσα των «αιμοσταγών Ελλήνων». Γιατί δεν προτιμούσαν τα αλβανικά («σκεπερικά»), άγνωστο! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…).
Αντίθετα, για τις ελληνικότατες –από την αρχαιότητα- περιοχές της Βορείου Ηπείρου (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Δέλβινο), όπου και σήμερα η πλειονότητα του πληθυσμού είναι ελληνική, το αλβανικό βιβλίο «Γεωγραφίας» της Γ’ Λυκείου δεν αναγράφει λέξη! Όπως αναφέρεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου, τα σημερινά βορειοδυτικά ελληνικά εδάφη «αδίκως» δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμβάσεων μετά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο (όταν ο ελληνικός στρατός είχε απελευθερώσει σχεδόν όλη τη Βόρειο Ήπειρο -1912-13).
Όχι τυχαίες οι αναφορές
Καθώς προϋπάρχει σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας, για απάλειψη τυχόν εθνικιστικών κορόνων στα σχολικά βιβλία (αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογράψει η φιλειρηνική και αιωνίως συμβιβαστική Ελλάδα και με την Τουρκία –εξ ου και ο «συνωστισμός των Ελλήνων στην παραλία της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922»), είναι αξιοπερίεργο ΓΙΑΤΙ η Αλβανία παρέδωσε στους μαθητές της βιβλίο με τέτοιο περιεχόμενο ΤΩΡΑ! Γιατί –πλαστογραφώντας τόσο αισχρά και γελοία συνάμα την ιστορία και την πραγματικότητα- τους ποτίζει με φανατισμό, σε μια εποχή που (υποτίθεται) ο εθνικισμός στην Ευρώπη βρίσκεται σε γενική ύφεση;
Την ώρα που χιλιάδες μαθητές αλβανικής καταγωγής φοιτούν στα σχολεία κάθε βαθμίδας της Ελλάδας, όπου οι οικογένειές τους έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια (νόμιμα ή παράνομα) και «τρώνε ελληνικό ψωμί»…
Την ώρα που η Αλβανία προσδοκά τη στήριξη της Ελλάδας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, ακυρώνει με γελοία προσχήματα σημαντικές διμερείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις Αθήνας και Τιράνων…
Την ώρα που η Αλβανία υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες την Τουρκία και της παραχωρεί χρήση ακτών και λιμανιών της, ώστε να περικυκλωθεί ουσιαστικά η Ελλάδα από τους Τούρκους κι από τα …βορειοδυτικά σύνορά της!..
Μήπως βλέπουν οι Αλβανοί τις παλινωδίες και τα λάθη μας τόσα χρόνια με τους Σκοπιανούς κι είπαν να επωφεληθούν κι οι ίδιοι, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο εναντίον μας;
Πολλά τα «γιατί» και τα «μήπως» που ζητούν απάντηση. Αλλά εμείς θα κλείσουμε με ένα:
Γιατί ακόμα και ο τίτλος του βιβλίου σας, γείτονες Αλβανοί, είναι …ελληνικός; ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ! Χάθηκε να βάλετε την αντίστοιχη λέξη των …αυθεντικών αρχαίων προγόνων σας, των Ιλλυριών; Πάλι στην ανάγκη των «αιμοσταγών Ελλήνων» πέσατε;
(Σημείωση: αναδημοσιεύουμε το εξώφυλλο του βιβλίου της Γεωγραφίας των αλβανικών Λυκείων, αλλά και τη σχετική αναφορά στον πασίγνωστο …Αλβανό ήρωα, Πύρρο!)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)