Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σκόρδο: 9 ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας


Μπορεί η μυρωδιά του να είναι αποκρουστική σε αρκετούς, αλλά μάλλον θα πρέπει όλοι να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Το σκόρδο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ανθρώπου και για του λόγου το αληθές, το click@Life σας παραθέτει τις 9 σημαντικότερες ευεργετικές του δράσεις.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013
Για την πίεση
Εάν αναρωτιέστε, πώς να μειώσετε την υψηλή πίεση, που σας ταλαιπωρεί, η απάντηση είναι απλή: καταναλώστε σκόρδο. Συνήθως, όσοι έχουν υψηλή πίεση, ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή για να τη ρυθμίσουν. Ωστόσο, παραφράζοντας το «ένα μήλο την ημέρα» με… ένα σκόρδο την ημέρα, σύντομα θα δείτε την πίεσή σας να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Θυμηθείτε βέβαια, ότι το σκόρδο σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει χορηγηθεί. Ρωτήστε τον γιατρό σας, για την ποσότητα του σκόρδου, που μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά σε περίπτωση που ακολουθείτε ειδική αγωγή για την πίεση.
Για δυνατές αρθρώσεις
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι οι κλειδώσεις του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται σκόρδο σε μόνιμη βάση, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και δυνατές. Τα άτομα εκείνα, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου καθημερινά, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν κάποια στιγμή από οστεοαρθρίτιδα.
Για ωραίο δέρμα
Λόγω της ικανότητας του σκόρδου να καταπολεμά τα επιβλαβή για την υγεία βακτήρια, αλλά και αρκετές λοιμώξεις, το σκόρδο είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για την αποφυγή των κονδυλωμάτων (τα κονδυλωματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις).
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μία φρέσκια σκελίδα σκόρδο και, αφού κόψετε τις άκρες της, να την τρίψετε για 5 δευτερόλεπτα στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα. Συνεχίστε την ίδια τακτική κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσετε και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Εάν ωστόσο αισθανθείτε κάψιμο ή ερεθισμό μετά τη χρήση, ξεπλύνετε με λίγο νερό.
Για τον πονόδοντο
Το σκόρδο διαθέτει ένα συστατικό (το οποίο απελευθερώνεται όταν συνθλίβεται), που ονομάζεται αλλικίνη. Η αλλικίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πονόδοντου, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, που υπάρχουν σε μια φλεγμονή ή ένα απόστημα. Ωστόσο δεν απαλλάσσει μόνο από τον πόνο, αλλά επιπλέον, θεραπεύει τον πονόδοντο λόγω της αναλγητικής και αντιβακτηριακής ιδιότητας της.
Για τις μολύνσεις
Η καροτίνη βήτα, η βιταμίνη C και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξιδωτικά συστατικά, που περιέχει το σκόρδο. Και τα τρία καθιστούν το σκόρδο ιδανικό σύμμαχο του ανθρώπου στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ελευθέρων ριζών. Για το λόγο αυτό ακριβώς, το σκόρδο χρησιμοποιείται, ακόμη για τον βήχα, το κρύωμα και τον πυρετό.
Για το διαβήτη
Όσοι πάσχουν από διαβήτη, γνωρίζουν καλά, ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου αλλά και ενδεχόμενων επιπλοκών. Ο λόγος είναι, ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σκόρδου ρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για την καρδιά
Το σκόρδο είναι ευεργετικό και για όσους πάσχουν από καρδιά. Το μικρό αυτό θαυματουργό προϊόν, μειώνει την «κακή χοληστερίνη» και βοηθά στη δημιουργία ορισμένων αλλαγών στο αίμα, που δρουν προστατευτικά, προλαμβάνοντας καρδιακές νόσους, όπως είναι οι εσωτερικοί θρόμβοι του αίματος. Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την «καλή χοληστερίνη».
Για τον καρκίνο
Για την πρόληψη ή την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, είναι απαραίτητο ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο είναι αρωγός σε αυτό, καθώς διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να μειώνει τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην παρεμπόδιση όγκων, που δημιουργούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του προστάτη, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Οι ενώσεις, που περιέχει το σκόρδο, επιβραδύνουν στην ουσία, το ρυθμό της αύξησης του όγκου και βοηθά να μειωθεί το μέγεθός του στο μισό.
Για τον εγκέφαλο
Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης. Πρόκειται για μία θειούχο ένωση, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά μάλιστα τη μνήμη και παράλληλα βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου.

Πηγή clickatlife.gr
More Shar