Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Χριστός και κινηματογράφος

Απρόσμενα γεγονότα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, θάνατοι των πρωταγωνιστών, καριέρες που τελείωσαν άδοξα και ένας ρόλος αμφιλεγόμενος. Οι περισσότεροι ηθοποιοί που υποδύθηκαν στον κινηματογράφο τον Χριστό μετάνιωσαν στη συνέχεια για αυτήν τους την επιλογή.
 
Jeffrey Hunter - «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων»
 
 
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1961) ερμήνευσε τον Χριστό σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ακολούθησε για πολύ λίγο μια αξιόλογη καριέρα αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκε παίζοντας ασήμαντους ρόλους.
 
Εννέα χρόνια μετά το ρόλο του Ιησού, στα 42 του, έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο σπίτι του, έπεσε από τις σκάλες και πέθανε από κακώσεις στο κεφάλι και εγκεφαλική αιμορραγία.
 
Jim Caviezel - «Τα πάθη του Χριστού»
 
 
Η αυστηρή καθολική ανατροφή του όμορφου ηθοποιού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του από τον σκηνοθέτη των «Παθών του Χριστού» (2004) Mel Gibson για την ανάληψη του πρωταγωνιστικού ρόλου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο ηθοποιός στην κυριολεξία σώζεται από θαύμα όταν τον χτυπάει κεραυνός στη σκηνή του Σταυρού.
 
Λίγο πιο μετά παθαίνει σοβαρή εξάρθρωση ώμου, στην ίδια σκηνή, και στη συνέχεια τραυματίζεται σοβαρά στον καρπό του από ένα ατύχημα με μαστίγιο. Προς το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας αρρωσταίνει πολύ σοβαρά με υποθερμία.
 
Αλλά και η καριέρα του πήγε από το κακό στο χειρότερο. Ο ίδιος μάλιστα έχει πει: « Ο ρόλος του Χριστού κατέστρεψε την καριέρα μου. Το Χόλυγουντ μου έκλεισε την πόρτα».
 
Robert Powell - «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
 
 
Υποδύθηκε στα 33 του τον Χριστό στην υπερπαραγωγή του Franco Zeffirelli «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», το 1977. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από το συγκεκριμένο ρόλο ενώ είχε αποσπάσει και το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία.
 
Η επιτυχία όμως δεν κράτησε για πολύ, αφού ο ίδιος ταυτίστηκε τόσο πολύ με το πρόσωπο του Ιησού, που σταμάτησε να δέχεται επαγγελματικές προτάσεις για να υποδυθεί άλλους κινηματογραφικούς ρόλους.
 
Έτσι συνέχισε με την υποκριτική χωρίς μεγάλες κινηματογραφικές ή θεατρικές επιδόσεις. Τελευταία του δουλειά ήταν το 2013 όπου συμμετείχε στην τηλεοπτική παραγωγή «Η Βίβλος» ως αφηγητής. 
 
Willem Dafoe - «Ο Τελευταίος Πειρασμός»
 
 
Ο Dafoe υποδύθηκε τον Ιησού Χριστού στην ταινία «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Martin Scorsese. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο ηθοποιός τυφλώθηκε για τρεις μέρες εντελώς από το ένα του μάτι, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης κολλυρίων.
 
Ο ίδιος κάποια χρόνια μετά δήλωσε: «Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό».
 
Graham Chapman - «Η Ζωή του Μπράιαν»
 
 
Ήταν ο Μεσσίας των Monty Python στην κωμική παραβολή της Βίβλου, το 1979, που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες. Ο Βρετανός ηθοποιός Chapman υποδυόταν ένα βρέφος που, σύμφωνα με την ταινία, γεννήθηκε στη διπλανή φάτνη από εκείνη του Ιησού Χριστού. Ο Chapman πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών!
 
Robert Wilson
 
 
Ο Αμερικανός ηθοποιός Robert Wilson υποδύθηκε το Χριστό σε πολλές σειρές της δεκαετίας του '50. Έκτοτε όμως δεν κατάφερε να παίξει σχεδόν πουθενά αλλού. Ο συγκεκριμένος ρόλος τoν είχε στην κυριολεξία «στοιχειώσει».
 
Τed Neeley
 
 
O Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και μουσικός συνθέτης από το Τέξας υποδύθηκε τον Ιησού στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar», το 1973, και κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του με εξαίρεση κάποια διαφημιστικά σποτ και δύο τρεις ασήμαντες ταινίες.
 
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο Neeley γνώρισε τη γυναίκα του, ηθοποιό και χορεύτρια Leeyan Granger, στα γυρίσματα του μιούζικαλ, και σήμερα ζουν ευτυχισμένοι με τα δυο παιδιά τους, Tessa και Zack, στην Καλιφόρνια.
 
Αλέξης Γκόλφης - «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»
 
 
Ο Γκόλφης πρωταγωνίστησε στο σίριαλ του Β. Γεωργιάδη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (1975-75). Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ο Έλληνας ηθοποιός έπαιξε τον Μανωλιό-Χριστό.
 
Μετά από αυτό είδε την καριέρα του να εξαφανίζεται και να μένει στα αζήτητα. Ο ίδιος μάλιστα είχε πει ότι ο ρόλος αυτός τον είχε καταστρέψει. Το 2007 βρέθηκε, σε ηλικία 59 ετών, νεκρός στην πλατεία Κολιάτσου. Τα τελευταία χρόνια ο Γκόλφης ήταν άστεγος και έτρωγε από τα σκουπίδια για να ζήσει. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr