Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μετάφραση άρθρου του επικεφαλή του IFO Hans-Werner Sinn, κορυφαίου οικονομολόγου "Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά." Des Spiegel





Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πρόκειται να εγκρίνουν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά ο Hans-Werner Sinn, ο επικεφαλής του Ifo, ένας κορυφαίος των γερμανων οικονομολόγων της δεξαμενής σκέψης, προειδοποιεί ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν μόνο τις διεθνείς τράπεζες - όχι τους Έλληνες. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει μόνη την κρίση αν φυγει απο το ευρώ.


SPIEGEL ONLINE: Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θέλουν να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα αυτή τη Δευτέρα. Μπορεί η επιπλέον € 130 000 000 000 € (172 δις) σώσει την Ελλάδα;


Το Sinn: Όχι, και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι κανουμε σπατάλη του χρόνου με τον τρόπο αυτό.


SPIEGEL ONLINE : Γιατί;


Το Sinn: Επειδή το εξωτερικό χρέος στην Ελλάδα αυξάνεται με κάθε χρόνο που περνά μέχρι να αφήνει την νομισματική ένωση. Πηγαίνουμε όλο και περισσότερο μακριά από την επίλυση του προβλήματος. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική. Τα φτηνά δάνεια που το ευρώ έφερε τη χώρα τεχνητά αύξησε τις τιμές και τους μισθούς - και η χώρα πρέπει να επανέλθει κάτω από αυτό το υψηλό επίπεδο.


SPIEGEL ONLINE: Οπότε οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να εγκρίνουν την ενίσχυση;


Το Sinn: Θα πρέπει να τους δώσουμε τα χρήματα για να διευκολύνουμε την έξοδό τους από τη νομισματική ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της χώρας και να αποτρέψει την κατάσταση από την κατάρρευση. Το κράτος και οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με όλες τις αναταραχές και ότι η έξοδος θα συνεπάγεται.


SPIEGEL ONLINE: Αυτή η αναταραχή θα πλήξει τον πληθυσμό σκληρά.


Το Sinn: Ναι, αναμφισβήτητα. Αλλά η αναταραχή θα είναι μόνο προσωρινή, θα διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια ίσως. Αυτή τη φορά θα πρέπει να γεφυρωθεί με την οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η δραχμή θα υποτιμηθεί και αμέσως η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα. Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά.


SPIEGEL ONLINE: Πώς θα ήταν μια έξοδος απο το ευρώ θα βοηθούσε την Ελλάδα με κάποιους συγκεκριμένους όρους;


Το Sinn: Θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Επειδή τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν πολύ σύντομα φθηνότερα, η ζήτηση θα πρέπει να κατευθυνθεί από τις εισαγωγές στά εγχώρια παραγόμενα αγαθά. Οι Έλληνες πλέον δεν θα αγοράζουν τις ντομάτες και το ελαιόλαδο από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά από τους δικούς τους αγρότες. Και οι τουρίστες για τους οποίους η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ακριβή τα τελευταία χρόνια, θα επιστρέψουν. Επιπλέον, τα νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στη χώρα. Οι πλούσιοι Έλληνες που εχουν καταθέσει τόσα πολλά δισεκατομμύρια, ίσως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ελβετία, θα δούν την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μισθών και θα έχουν κίνητρο να αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα τους και πάλι.


SPIEGEL ONLINE: Μήπως η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται την Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;


Το Sinn: Όχι, το αντίθετο μάλιστα. Η πτώχευση θα εξαναγκάσει μόνο την έξοδο. Οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν αμέσως το Ευρω αν δεν πάρουν περισσότερη διεθνή βοήθεια, διότι η πτώχευση δεν θα μπορούσε να γίνεται εντός του συστήματος του ευρώ. Το κράτος θα είναι αφερέγγυο και το τραπεζικό σύστημα επίσης πολύ. Ολόκληρο το σύστημα πληρωμών θα καταρρεύσει. Το χάος μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν η Ελλάδα αφήνει το ευρω και το νεο νόμισμα υποτιμάται αμέσως.


SPIEGEL ONLINE: Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγκαστεί να φύγει;


Το Sinn: Όχι, κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάσει κανέναν. Αλλά την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μόνιμη βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και των πιστωτών στην Ελλάδα δεν δικαιούνται να τους αποπληρώνουν το χρέος από τη διεθνή κοινότητα. Ο καθένας πρέπει να κερδίσει το βιοτικό του επίπεδο, και εκείνοι που επιλέγουν να κερδίσουν χρήματα από τον κίνδυνο, πρέπει να φέρουν αυτόν τον κίνδυνο.


SPIEGEL ONLINE: Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να βγεί από την ζώνη του ευρώ, τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα;


Το Sinn: Στην περίπτωση αυτή, η εξοικονόμηση πραγματικά μόνο αναφέρεται σε μείωση της αύξησης του χρέους. Οι οικονομολόγοι αναφέρονται στις περικοπές εάν το χρέος είναι πράγματι εξυπηρετείται. Η Ελλάδα δεν είναι πουθενά κοντά σε αυτό. Αλλά είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει συνηθίσει στη ροή φθηνών πιστώσεων από το εξωτερικό, και είναι πολιτικά αδύνατο να μειώσει τους μισθούς στο βαθμό που απαιτείται για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική.


SPIEGEL ONLINE: Πόσο θα μισθοί πρέπει να μειωθούν;


Το Sinn: ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνει 30 τοις εκατό φθηνότερα, ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια έξοδο ευρώ και αποσβέσεις. Χωρίς υποτίμηση, τα εκατομμύρια των τιμοκαταλόγων και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Αυτό θα εξεγέιρει τα συνδικάτα και θα ωθήσει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δεν θα πτωχεύσουν επειδη τα περιουσιακά στοιχεία τους θα συρρικνωθουν, ενώ τα τραπεζικα χρεη τους θα παραμείνουν αμετάβλητα. Μπορείτε να μειώσετε το τραπεζικό χρέος μόνο μέσω της υποτίμησης. Το σχέδιο για την ριζική αναδιάρθρωση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι απατηλό.


SPIEGEL ONLINE: Γιατί οι χώρες της ευρωζώνης επιμενουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο νόμισμα Ευρω;


Το Sinn: Αυτό δεν είναι πραγματικά καλο για τη χώρα. Οι Έλληνες που κρατούνται όμηροι από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, στο Λονδίνο και το Παρίσι που θέλουν να βεβαιωθουν ότι τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν από τα πακέτα διάσωσης της κυβέρνησης - όχι στην Ελλάδα, αλλά στα ταμεία τους.


SPIEGEL ONLINE: Τι γίνεται με τη μετάδοση της πτώχευσης ή της Ελληνικής εξόδου; Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να εικάζουν ότι άλλες χώρες θα υποστούν την ίδια τύχη με την Ελλάδα.


Το Sinn: Ενδέχεται να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αλλά νομίζω ότι το επιχείρημα αυτό εχει γίνει εργαλείο από τους ανθρώπους που ανησυχούν οτι θα χάσουν χρήματα. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να λένε "ο κόσμος θα τελειώσει αν οι Γερμανοί σταματήσουν να πληρώνουν." Στην πραγματικότητα μόνο τα στοιχεία ενεργητικού των χαρτοφυλακίων ορισμένους επενδυτές θα υποφέρουν.


Συνέντευξη από τον Stefan Κάιζερ
Πηγη:
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,816410,00.html