Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τι έγινε την Πέμπτη που λίγοι το κατάλαβαν…

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – από τους τους Έλληνες το μόνο ενδιαφέρον που δείχνουν για τα οικονομικά, είναι το δίλεπτο στις ειδήσεις των 8, εκεί που σας δείχνουν πόσο ανέβηκαν ή κατέβηκαν οι δείκτες των σημαντικότερων χρηματιστηρίων στον κόσμο.

Όμως αυτό ίσως είναι και το τρικ για να σας κάνουν να μην ασχολείστε. Αν δείτε μια μικρή πτώση ή μικρή άνοδο ή σταθερότητα, τότε για εσάς όλα καλά.

Όμως στους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, αυτούς που έστω και το 0,001 % έχει τεράστια σημασία, γιατί κρύβουν όχι δις αλλά τρις, δεν θα σας τους δείξουν ποτέ και αυτό γιατί εκεί ακριβώς κρύβεται η κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος!

Πριν ξεκινήσω το βασικό μέρος του άρθρου να σας ξεκαθαρίσω κάτι.

Τα πάντα στον κόσμο γυρίζουν γύρω από την πίστωση, το δανεισμό δηλαδή. Εαν ποτέ σταματήσει η πίστωση (όπως έχει γίνει στην Ελλάδα) τότε σε λίγες εβδομάδες θα καταρρεύσει όλο το χρηματικοικονομικό σύστημα, αφού πλέον θα απαιτείται ρευστό και ρευστό υπάρχει μόνον για το 25% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται καθημερινά. Το υπόλοιπο 75 είναι απλά ένα νούμερο που γυρίζει σε κάποιους υπολογιστές.

Τι έγινε την Πέμπτη που λίγοι το κατάλαβαν…

Την Πέμπτη τα ξημερώματα – ώρα Ελλάδος – αρχικά στα ασιατικά και εν συνεχεία σε όλα τα χρηματιστήρια άρχισε η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων. Όχι της Ελλάδας ή των άλλων διαλυμένων οικονομικών, αλλά της Γερμανίας, από 0,05 τους προηγούμενους μήνες έφθασε να ανοίγει ξαφνικά στο 0,5 και έκλεισε την Πέμπτη στο 0,76, δηλαδή είχε άνοδο 30% σε μια μόνο ημέρα! Ανάλογα αποτελέσματα είχαμε και σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική.

Θα μου πείτε σίγα τη διαφορά. Όμως δεν ξέρετε ότι όταν η αξιά των 10ετών έχει ανέβει 15 φορές η απόδοση τους, για να διορθωθεί απαιτήθηκαν περίπου αρκετά τρις που χορήγησαν οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτό ήταν ένα προμήνυμα για τους διαβασμένους. Απλά μας είπαν ξεκάθαρα ότι το παγκόσμιο χρέος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και δεν μπορεί να το σηκώσει η οικονομία, όπως τουλάχιστον είναι δομημένη αυτή τη στιγμή.

Τι θα μας φέρει το μέλλον…

Θεωρητικά οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διορθώνουν τις αποκλίσεις, μέχρι τη στιγμή όμως που θα σκάσει η πρώτη, γι΄αυτό και δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Εκεί πιστεύω ότι πατάει και ο Βαρουφάκης. Όλοι οι αναλυτές γνωρίζουν ότι όταν σκάσει ο πρώτος σε 48 ΩΡΕΣ το πολύ θα σκάσουν τουλάχιστον άλλες 10-15 οικονομίες και όχι απαραίτητα συνδεδεμένες (δλδ εκτός ΕΕ).


http://polemiko-imerologio.gr/   ΖΑΧΑΡΊΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΌΣ  16 Μαΐου 2015