Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

O θρυλικός Άιρτον Σένα: “Τίποτα δεν μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη του Θεού”



Στις 21 Μαρτίου 1960 γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ο Άιρτον Σένα (Ayrton Senna da Silva), ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο ταλαντούχος οδηγός της Φόρμουλα 1 όλων των εποχών. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Στην χώρα του ήταν Εθνικός ήρωας. Δίδαξε με το ήθος του και την υπέροχη προσωπικότητά του. Ήταν ένα «καθαρό» πρότυπο για όλους. Η Google αφιερώνει σήμερα σε αυτόν τον λογότυπό της.

Την 1η Μαΐου 1994, ο Σένα σκοτώθηκε στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, όταν για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Η είδηση του θανάτου βύθισε στο πένθος την πατρίδα του, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιταμάρ Φράνκο κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.
 
Ο Senna ήταν πιστός καθολικός και έλεγε: «Μόνο επειδή πιστεύω στο Θεό, μόνο και μόνο επειδή έχω πίστη στο Θεό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άτρωτος. Δεν σημαίνει ότι είμαι αθάνατος» (1989) .. Συχνά διάβαζε την Αγία Γραφή όταν ταξίδευε με το αεροπλάνο από το Σάο Πάολο προς την Ευρώπη και σύμφωνα με την αδελφή του Viviane, ο Senna θέλησε να πάρει δύναμη από την Αγία Γραφή το πρωί του θανάτου του μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου αγώνα (τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον Βραζιλιάνο Barrichello ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά και την επόμενη ημέρα με τον Αυστριακό Ratzenberger που βρήκε ακαριαίο θάνατο). «Εκείνο το τελευταίο πρωινό, ξύπνησε και άνοιξε την Βίβλο του για να διαβάσει μια περικοπή, που έλεγε ότι θα λάβει το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα, που ήταν ο ίδιος ο Θεός», λέει η αδελφή του.
 
Ο Senna ενδιαφέρθηκε για την εκτεταμένη φτώχεια στη Βραζιλία. Μετά το θάνατό του, ανακαλύφθηκε ότι είχε αθόρυβα δωρίσει εκατομμύρια από την περιουσία του για να βοηθήσει φτωχά παιδιά. Λίγο πριν το θάνατό του, είχε ξεκινήσει την δημιουργία ενός οργανισμού αφιερωμένου στην παιδιά της Βραζιλίας, το οποίο αργότερα έγινε το Instituto Ayrton Senna.
 
Στο βρετανικό ντοκιμαντέρ Senna” (2010) του πακιστανικής καταγωγής Asif Kapadia, που δείχνει την ζωή του, ο Senna ισχυρίζεται ότι «έβλεπε» τον Θεό στην πίστα και πίστευε με την καρδιά του ότι ήταν ευλογημένος, και αυτός ήταν ο λόγος που μπορούσε να κάνει αυτά τα θαυμαστά πράγματα που έκανε.
 
Το ντοκιμαντέρ τον δείχνει ως έναν σεμνό άνθρωπο που αγαπούσετον Θεό και τη πατρίδα του, ο οποίος έβλεπε τους αγώνες ως ένα τρόπο για να πλησιάζει το Θεό και να κάνει το θέλημά του.
Ορισμένοι από τους συναδέλφους του οδηγούς – ο Alain Prost ιδιαίτερα – πίστευαν ότι η πίστη του Senna στις δυνάμεις του και στον Θεό τον έκαναν επικίνδυνο στο δρόμο. Φοβόντουσαν να τρέχουν με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε τον φόβο. «Ο φόβος είναι κάτι συναρπαστικό για μένα», έλεγε ο Σένα.
 
Παρόλα αυτά, η σύντροφός του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Άιρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο κακό προαίσθημα.Παρόλα αυτά, όμως, ο αγώνας έγινε κανονικά.
 
“Nada pode me separar do amor de Deus”, γράφει ο τάφος του: “Τίποτα δεν μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη του Θεού”
 
Στο παρακάτω βίντεο λέει: «Είμαι πολύ προνομιούχος. Είχα πάντα μια πολύ καλή ζωή. Αλλά ό, τι έχω πάρει από τη ζωή το πήρα με αφοσίωση και μια τεράστια επιθυμία να πετύχω τους στόχους μου ... Μια μεγάλη επιθυμία για νίκη, που σημαίνει νίκη στη ζωή, όχι απλά ως οδηγός. Για όλους εσάς που το έχετε δοκιμάσει αυτό ή τώρα το ψάχνετε, επιτρέψτε μου να πω ότι όποιος κι αν είσαι στη ζωή σου, αν είσαι στο υψηλότερο ή το πιο μέτριο επίπεδο, θα πρέπει να δείξεις μεγάλη δύναμη και αποφασιστικότητα και να κάνεις τα πάντα με αγάπη και μια βαθιά πίστη στο Θεό. Μια μέρα, θα πετύχεις το στόχο σου και θα είσαι επιτυχημένος».
 
 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr