Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Eπιστολή αγωνίας Β.Μαρκεζίνη και Θ.Καρυώτη στον Λ.Παπαδήμο για ΑΟΖ!


Επιστολή με την οποία καλούν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να προχωρήσει άμεσα σε ανακήρυξη της Αποκλειστικης Οικονομικής Ζώνης έστειλαν ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεόδωρος Καρυώτης, επικαλούμενοι την αποκάλυψη του defencenet.gr για την έμμεση αλλά σαφή άρνηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να δεχθεί ότι η Μεγίστη (Καστελόριζο) συνιστά για την Ελλάδα χερσαίο τμήμα το οποίο επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ προς τα Ανατολικά και νότια. Στην επιστολή καταγγέλλουν και τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια για την αντεθνική πρόθεσή του να στείλει το φυσικό αέριο της Κύπρου στην... Τουρκία!



Η επιστολή έχει ως εξής:

"Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους «σοφούς» που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου!

Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας μας «μαδούν» ζωντανούς.

Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.

Η σημερινή χάωδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.

Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.
Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαϊκός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Να επαναλάβουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της κατάστασης και για την χάραξη της ελληνικής εθνικής πολιτικής η απάντηση της Τουρκίας στα ελληνικά διαβήματα για τις υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και την Ρω. Για την υπέρπτηση στο Καστελόριζο των δύο τουρκικών RF-4E έχει δοθεί απάντηση, αλλά κρατείται μυστική από το ΥΠΕΞ και για την περίπτωση της Ρω αναμένεται εντός των ημερών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση για την υπέρπτηση των Phantom έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και το γεγονός ότι στην χθεσινή υπέρπτηση δεν υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά ή δεν υπήρξε εντολή για προειδοποιητικά πυρά στην πορεία των εξελίξεων, πολύ φοβούμαστε ότι θα αποδειχθεί καθοριστικό...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 10-01-2012