Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Marc Faber προς ΕΕ: Διασώστε τους Ελληνες όχι τους εαυτούς σας

Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να κηρύξει χρεοκοπία έτσι ώστε να επιτρέψει επιτέλους στο λάο της να ζήσει με αξιοπρέπεια, ακόμη και εάν οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να υποστούν ζημιές, σύμφωνα με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή Marc Faber και συγγραφέατου γνωστού report «Gloom, Boom and Doom».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Reuters Insider, o - κατά πολλούς - γκουρού των επενδύσεων, Marc Faber, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει στην ουσία ήδη χρεοκοπήσει, «οπότε αφήστε την να χρεοκοπήσει και… τυπικά».

Σε ότι αφορά τον πόνο που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές, απαντά πως όντας και ο ίδιος ιδιώτης επενδυτής και γνωρίζει πάρα πολλούςς μεγάλους επενδυτές στον κόσμο, δεν γνωρίζει ούτε έναν που νε έχει αυτήν την στιγμή ελληνικά ομόλογα. Οι βασικοί κάτοχοι των τίτλων αυτών είναι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ χρεοκόπησαν ουσιαστικά το 2008 όταν αναγκάστηκαν να διασωθούν από τις κυβερνήσεις, όπως η UBS. Και ποιό είναι τελικά το μάθημα που πήραν : Κανένα απολύτως, απαντά χαρακτηριστικά ο Faber. Χρεοκόπησαν λόγω των δανείων που είχαν στην αγορά ακίνητης περιουσίας, την «εμπλοκή» τους στην αγορά του subprime, και τώρα έχουν και πάλι προβλήματα γιατί φορτώθηκαν ελληνικά, πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα.

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κηρύξει default, απαντά πως «πρέπει να χρεοκοπήσει». Το πώς είναι το θέμα. Και σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει με μία «φιλική προς την αγορά» λύση. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και όπως ακριβώς θα γινόταν και με μία εταιρεία, θα πρέπει να την αφήσουν να το… ανακοινώσει και επισήμως. Και τότε όλοι αυτοί που δάνεισαν κεφάλαια σην Ελλάδα, θα υποστούν haircut. Όλοι αυτοί που δάνεισαν κεφάλαια π.χ. στην Αργεντινή στο παρελθόν, αναγκάστηκαν να υποστούν μεγάλες διαγραφές σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια. Λοιπόν, τίποτα δεν είναι περίεργο ή καινούργιο. Αυτό που είναι ασύνηθες είναι πως υπάρχει αυτή η επίμονη άποψη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν και να την διασώσουν.

Ο μεγαλοεπενδυτής τονίζει χαρακτηριστικά: «Εάν είσαι η Ελλάδα, είσαι η Ελλάδα!

Έχει τεράστια προβλήματα και το μόνο πού μπορεί να κάνει είναι το default. Αυτό θα ήταν και το καλύτερο για όλους.

Η οικονομία θα γίνει διαχειρίσιμη και ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει. Με αυτόν τον τρόπο, θα υποστεί τον πόνο του να πληρώνει τόκο στα δάνεια, για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Οι ‘Ελληνες πρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ο μόνος τρόπος να μπορέσουν να επιζήσουν οικονομικά, αξιοπρεπώς, είναι να βγουν από την Ευρωζώνη. Φυσικά ούτε η Γερμανία αλλά ούτε και οι υπόλοιπες χώρες θα το θελήσουν αυτό, όχι επειδή θέλουν να σώσουν τον ελληνικό λαό αλλά γιατί θέλουν να σώσουν το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Και εδώ είναι το όλο θέμα: Διασώζουν τον εαυτό τους, όχι τους Έλληνες.

Τέλος, ο μεγαλοεπενδυτής σημειώνει ότι εκτιμά πως σε πέντε χρόνια από σήμερα, το ευρώ θα υπάρχει αλλά χώρες όπως η Ελλάδα και ίσως και η Πορτογαλία, δεν θα βρίσκονται στην ευρωζώνη. Ισως και οι ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία να εγκαταλείψουν το ευρώ. Έτσι, θα υπάρχει μεν το ευρώ, αλλά θα υπάρχει και η δραχμή και το μάρκο και όλες οι χώρες θα δέχονται στις συναλλαγές τους εκτός από το εγχώριο νόμισμά τους, και το ευρωπαϊκό.
(εφημ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ 23.9.11)