Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Προσευχή από όλους τους Χριστιανούς γιά την Ηγουμένη Πελαγία και της συνοδείας, της Μονής Αγίας Θέκλας στην Συρία

 
Οι ισλαμιστές μαχητές έχουν μετακινήσει τις καλόγριες που απήχθησαν από ένα μοναστήρι στην κυρίως χριστιανική πόλη Μααλούλα σε μια κοντινή πόλη που κατέχεται από τους αντάρτες. Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να σωθούν.
Βατικανό: Ο απεσταλμένος στη Συρία, Mario Zenari, δήλωσε την Τρίτη ότι 12 μοναχές συμπεριλαμβανομένης της ηγουμένης της μονής είχαν συληφθεί και μεταφερθεί από την Μααλούλα στην πόλη Yabroud που ελεγχεται απο τους αντάρτες, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. "Θα ανάγκασε τις αδελφές να εκκενώσουν την μονή και να τους ακολουθούν προς Yabroud , "Ο  Zenari μίλησε στο Reuters από τη Δαμασκό μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε για ποιο σκοπό αυτό είχε γίνει.
Zenari είπε επίσης ότι οι μοναχές ήταν μεταξύ των τελευταίων κατοίκων που παραμένουν σε Maaloula, οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν καταφύγει νοτίως της Δαμασκού.
Τη Δευτέρα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι αρκετές μοναχές είχαν απαχθεί από την Ελληνική Ορθόδοξη Μονή αγίας Θέκλας από ισλαμιστές που κατέλαβαν το αρχαίο τμήμα της πόλης και επιτέθηκαν στο μοναστήρι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έστειλε επιστολές προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ οπου προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση των ανταρτών στην Μααλούλα και το μοναστήρι, και να ασκήσουν πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες.
Ο Ελλην Ορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, Ιωάννης προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα την Τρίτη για να μιλήσει για την υπεράσπιση των Χριστιανών της Συρίας.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις κυβερνήσεις να μιλήσουν υποστηρίζοντας τους χριστιανούς στη Συρία και να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να απελευθερώσει αυτές τις μοναχές από τη σύλληψη,"  λέει στην δήλωσή του.
Η Φεβρωνία Nabhan, η ηγουμένη από άλλο μοναστήρι στο Μααλούλα, είπε ότι εκτός από τις μοναχές, τρεις «νέοι άνθρωποι βοηθοί» συνελήφθησαν από το μοναστήρι.
Η Nabhan δήλωσε επίσης στο AFP ότι μίλησε με την ηγουμένη της μονης Αγίας Θέκλας Πελαγία Sayaf, στο κινητό της τη Δευτέρα το βράδυ, και είπε ότι ήταν στην πόλη Yabrud, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, "και εχουν άνετα εγκατασταθεί σε ένα σπίτι."
Συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι Χριστιανοί είχαν πραγματοποιήσει μια σύναξη στη Δαμασκό, τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την απαγωγή των μοναχών, καθώς και για τους δύο επισκόπους, οι οποίοι απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι, τον Απρίλιο.
Μια έκθεση από το αραβικό τηλεοπτικό δορυφορικό κανάλι Al Mayadeen είπε ότι οι Σύριοι στρατιώτες μαζί με τις τοπικές πολιτοφυλακές ξεκινήσει μια επιχείρηση για την απελευθέρωση Μααλούλα.
Οι αντάρτες που επιτέθηκαν την πόλη φέρεται να ήρθαν από την κοντινή πόλη της Nabak στην οποία οι συριακές δυνάμεις διεξάγουν μαχες. 
Οι μάχες στη Μααλούλα είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα μεταξύ της Αλ Κάιντα που συνδέεται με μαχητές της Nusra Front και του συριακού στρατού για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Δαμασκού-Χομς, ο οποίος περνάει κοντά από την πόλη.
Η Μααλούλα ήταν σκηνή σφοδρών μαχών το Σεπτέμβριο. Θεωρείται ότι είναι μια από τις κοιτίδες του Χριστιανισμού και είναι ο τόπος μιας σειράς από ιερά προσκυνήματα και μοναστήρια, τα οποία αναφέρονται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με το συριακό Πατριάρχη Melkite Greek Catholic church (Ουνιτική),  Gregory Laham, περίπου 450.000 Χριστιανοί της Συρίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον 57 χριστιανικές περιοχές" έχουν γκρεμιστεί ή έχουν καταστραφεί από την αρχή των εχθροπραξιών, και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους της για την επιδείνωση της κατάστασης λόγω της παροχής βοήθειας προς τους αντάρτες.
Οι Χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας, θεωρούνται ως υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, φοβούμενοι την ισλαμιστική ιδεολογία κάποιων επαναστατών. Αυτό τους έχει κάνει και το στόχο των επιθέσεων.
Πιστεύω ότι είναι όλα σχεδιασμένα και προγραμματισμένα, "λέει ο Sami Housni, ένας χριστιανός ιερέας στη Δαμασκό στο καναλι Rusian Today. "εξαναγκλαζουν τους Χριστιανούς να εγκαταλείψουν το μέρος ... Στο Ιράκ, για παράδειγμα, λιγότερο από 200.000 Χριστιανοί παραμένουν. Έχουμε ανησυχίες, εμείς ελπίζουμε να παραμείνουμε στη γη μας - στην γή της Συρίας, η οποία είναι η κοιτίδα του Χριστιανισμού. Ελπίζουμε επίσης ότι ο Πάπας και οι αλλοι επικεφαλεις των χριστιανικών δογμάτων, θα ζητήσουν την καταδίκη της βίας και την υιοθέτηση του διαλόγου."
πηγη: http://rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου