Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Διπλωματία και Στρατηγική στην περιοχή μας (του Γεωργίου Φίλη, Δρ Γεωπολιτικής & Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree College)


ΗΠΑ: «Εκκωφαντική σιωπή» για τη Κύπρο… τι επιδιώκει η Ουάσιγκτον;


Και ενώ μετά την ληστρική επιδρομή των Γότθων στην Μεγαλόνησο η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται, αφού εάν η Λευκωσία καταρρεύσει μόνο η φαντασία μπορεί να μας σταματήσει από το να σκεφτούμε το τι ακριβώς θα έκανε ο «Αττίλας», αλλά και το τι θα συμβεί στην Ελλάδακι ενώ οι άνθρωπος που κάθεται στον θώκο του Τάσσου Παπαδόπουλου σε διάγγελμά του προς τον «Ελληνισμό» μας θυμίζει τους λόγους των τελευταίων τριών πρωθυπουργών της χώρας μας (εξαιρουμένου φυσικά του κυρίου Πικραμένου) και ενώ η Μόσχα περνάει σε μία κίνηση την οποία σε προηγούμενη ανάρτησή μας τη χαρακτηρίσαμε ως «ματ» αφού στο επικοινωνιακό πεδίο τουλάχιστον, ακόμα δηλαδή κι εάν η Λευκωσία δεν αποδεχτεί τίποτα, μόνο κερδισμένη θα βγει η Ρωσία…
…Από την περιοχή υπάρχει ένας απόντας ο οποίος με την εκκωφαντική σιωπή του δημιουργεί σκέψεις για το εάν αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο ή για το τι ακριβώς επιδιώκει. Και αυτός ο «απόντας» αυτός δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ.

Τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» φαίνεται να παίζουν οι ΗΠΑ αφού από τα επίσημα κανάλια για την ώρα δεν υπάρχει «ούτε φωνή ούτε ακρόαση», ειδικά για ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει τόσο με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και με το νομισματικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ύπαρξη και τη λειτουργία των καπιταλιστικών αγορών και κατ’ επέκταση την ισοτιμία του δολαρίου, αλλά και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Είναι πολύ πιθανόν τις αμέσως επόμενες ώρες ο Λευκός Οίκος να προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις /νουθεσίες, προς όλες τις πλευρές, αλλά και μέσω του Δ.Ν.Τ. να συστήσει «αυτοσυγκράτηση» και «περισυλλογή» έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κάβο. Πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η θέση των ΗΠΑ εκφράστηκε αρμοδίως στην Ευρώπη και περιγράφεται ως «λύση τώρα» στο πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Είναι επίσης προφανές πως η Ουάσιγκτον, μετά την διατύπωση της ετοιμότητας της Μόσχας να παράσχει βοήθεια, θα ήθελε να προχωρήσει σε κάποια κίνηση η οποία να επιχειρήσει να ισορροπήσει τη κατάσταση και τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν σε αυτό που ονομάζουμε «Ελληνισμό» (όχι οι «κυβερνήσεις», δεν έχουν καμία πραγματική εξουσία), ώστε να επηρεάσει το πώς αντιλαμβάνονται τα τεκταινόμενα. Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον αναμένεται να τηρήσει στάση «κατανόησης» προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και συμβουλευτικής προς την κατεύθυνση της «συμμόρφωσης» της Λευκωσίας στις αποφάσεις του Eurogroup.
Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ κρατούν και θα κρατήσουν μία στάση την οποία στη πατρίδα μας το λέμε «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ωραία, θα έλεγε κάποιος, «γιατί όμως σε μία τόσο κρίσιμη για τη περιοχή, για την ΕΕ και για την Ευρασία ειδικότερα στιγμή, εάν κάποιος λάβει υπόψη του τη ρωσική κίνηση, οι ΗΠΑ στην ουσία σιωπούν;».
Η απάντηση έχει δύο σκέλη, ένα απλό και ένα λίγο πιο πολύπλοκο. Το πρώτο σκέλος συνδέεται με τοναγγλοσαξονικό τρόπο ανάπτυξης της διπλωματίας, ο οποίος προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων, μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ είναι μία ηγεμονική δύναμη τα τελευταία πενήντα έτη, με αποτέλεσμα να έχει μάθει να διαπραγματεύεται, αποτελεσματικά, σιωπηλά και σκληρά ακολουθώντας το Αγγλοσαξονικό παράδειγμα και την παράδοση του αυτοκρατορικού Λονδίνου.
Με άλλα λόγια η Ουάσιγκτον μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφέρει μηνύματα και να διαλέγεται χωρίς παράτες και θορύβους οι οποίοι καίνε πολλές φορές μία διπλωματική προσπάθεια. Στην επιλογή αυτή συμβάλλει και η εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ με τη γενικότερη αναδίπλωση της χώρας στις διεθνείς υποθέσεις, εξαιτίας της προτεραιότητας αντιμετώπισης των 16 σχεδόν τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους, το οποίο εκ των πραγμάτων κάνει τον Ομπάμα να φαίνεται… λιγότερο «πλανητάρχης».
Ο δεύτερος λόγος, είναι βέβαια ο πλέον πολύπλοκος και δυσκολονόητος, σίγουρα στους «λογιστές» που μας κυβερνούν (άλλοι προτιμούν ακόμα και το… Γερμανοτσολιάδες!), όσο και στον αδαή Ελλαδίτη και Κύπριο πολίτη ο οποίος βλέπει τον Ελληνισμό τα τελευταία τρία έτη να σύρεται σιδηροδέσμιος στο Βερολίνο. Είναι εκπληκτικό πως οι εγκεφαλικά ανάπηροι, όταν αναφερόμαστε σε θέματα γεωπολιτικής, ηγέτες της Γερμανίας για κάποιον μαγικό λόγο πιστεύουν πως ό,τι δεν κατάφεραν τη περίοδο 1914-18 και 1939-45 θα καταφέρουν σήμερα μέσω του Ευρώ τους και μέσω της ΕΕ η οποία από μία «Ευρώπη των Πατρίδων» κάθε μέρα αποδεικνύει πως μετατρέπεται σε μία «Κεντρευρώπη» του Γερμανικού Ράιχ.
Η καγκελάριος Μέρκελ ως ένας άλλος Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα, Γερμανός Αυτοκράτορας του Μεσαίωνα, με τις ορδές της καταστρέφει και ληστεύει τον ελληνισμό, όπως ακριβώς ο πρόγονός της προσπάθησε να κάνει στο Βυζάντιο του δωδεκάτου αιώνα, με πρόφαση τότε τη… Σταυροφορία. Ξεχνάει όμως η ηγεσία των Γερμανών πως στη προσπάθεια αυτή, μπορεί να κατάφεραν πλήγματα στο μεσαιωνικό ελληνικό κράτος, ο Μπαρμπαρόσα όμως «μας άφησε χρόνους» στην ίδια τη γη που προσπάθησε να λεηλατήσει (και όχι πολύ ηρωικά) και να σβήσει από τον χάρτη. Έτσι και σήμερα η ηγεσία του Βερολίνου με τους εγχώριους αντιπροσώπους δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται μέσα στην αλαζονεία που τη χαρακτηρίζει πως η όλη κατάσταση θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Αφήνοντας λοιπόν τη μεσαιωνική ιστορία των ελληνο-γερμανικών σχέσεων περνάμε στο προκείμενο:
Πόσο λοιπόν περίεργο θα ήταν οι ΗΠΑ να αφήνουν τη Γερμανία ανενόχλητη να κάνει αυτά που κάνει, απλά και μόνο για αν την αφήσουν να εκτεθεί στους… υποτακτικούς της, στα μάτια ολόκληρης της μεσογειακής και όχι μόνο Ευρώπης, ειδικά στην κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου; Παρεμπιπτόντως, να τους θυμίσουμε ότι ο Ελληνισμός, προς απογοήτευση αρκετών «εταίρων», εξακολουθεί να διαβιεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι να κάνουμε δεν κατάφεραν να μας καθαρίσουν από την εποχή των Γότθων), και πόσο περίεργο θα ήταν οι Αγγλοσάξονες που γνωρίζουν το «στιλ» εξουσίας των Γερμανών, να τους αφήνουν να οδηγήσουν σε εσωτερική κατάρρευση το Ευρώ;
Και γιατί όχι και σε επανάσταση ενδεχομένως τους λαούς της Μεσογείου, κατά των «ηγεσιών», έτσι ώστε η οριστική κατάρρευση της γερμανική ηγεμονίας να φανεί ως «ατύχημα» και ως αποτέλεσμα των «κακών χειρισμών του Βερολίνου» που εξόργισαν τους Ευρωπαίους και ξεθώριασαν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης; Έτσι δεν έγινε δύο φορές τα τελευταία εκατό έτη;Μήπως αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για ακόμα μία φορά ώστε να έρθουν οι Ατλαντικοί μας σύμμαχοι ως «απελευθερωτές»; Με τα «ηγετικά διαπιστευτήρια» του Βερολίνου, δεν φαντάζει καθόλου κακό, για τέτοιο χάλι μιλάμε…
Είναι τυχαίο πως η Τρόικα, ενώ αποτελείται ΚΑΙ από το ΔΝΤ το οποίο στην ουσία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ (μόνο οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα veto στις αποφάσεις του Ταμείου), στην ουσία έχει περάσει στην ελληνική αλλά και νοτιοευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως «γερμανική»; Δηλαδή πόσο μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας θα έπρεπε να είναι κάποιος στο Βερολίνο – και προφανώς ανιστόρητος… – για να πιστεύει πως δεν έχει σημασία το πώς τον αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, αρκεί να ελέγχει απλά τις κυβερνήσεις τους;
Κλείνοντας να δώσουμε το επιχείρημα ξανά περιληπτικά, ότι οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής παράδοσης, είναι πολύ πιθανό να θέλουν επί της ουσίας να αποδυναμώσουν τη Γερμανία, αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί ως «ατύχημα». Γι’ αυτό την αφήνουν να εκτίθεται. Το ατύχημα θα πρέπει να συμβεί με υπαιτιότητα του Βερολίνου, άρα η Ουάσιγκτον πολύ σοφά αφήνει τη Γερμανία να κινείται με τον συγκεκριμένο τρόπο επειδή γνωρίζει, έχει την εμπειρία της υπερδύναμης να γνωρίζει πως στο τέλος οι γεωπολιτικές δυνάμεις θα θάψουν στη λήθη της ιστορίας τους λογιστές οι οποίοι πιστεύουν πλέον πως και μέσω ληστειών και εκβιασμών θα «ελέγξουν» λαούς και κοινωνίες.
Ο απώτερος σκοπός των Αγγλοσαξόνων θα είναι να αποδυναμώσουν τη Γερμανία, όχι να καταστρέψουν την ΕΕ. Κι αυτό διότι το καπιταλιστικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί, οι ευρωατλαντικές σχέσεις θα πρέπει να αναθερμανθούν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ελέγξουν τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου, που θα τροφοδοτούν ασφαλώς στην ΕΕ για να τη βοηθήσουν να λειτουργεί ανεξάρτητα και τέλος, σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουν τη υπερβολικά στενή «σύνδεση» Μόσχας-Βερολίνου…
Όποιος γνωρίζει τα βασικά της Αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής θεωρίας θα αντιληφθεί πως πρώτον, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιτρέψουν ποτέ μία Γερμανική Ευρώπη, άρα θα αφήσουν το Βερολίνο να καταρρεύσει υπό το βάρος των επιλογών του, και δεν θα επιτρέψουν σε μία ενωμένη Γερμανική Ευρώπη να συνδεθεί περισσότερο με τη Ρωσία (αποτροπή συμμαχίας δύο μεγάλων δυνάμεων στην Ευρασία), διότι τότε θα κινδυνεύει η θέση τους στη Παγκόσμια Νήσο (Ευρασία-Αφρική).
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ ενδεχομένως και να ωθήσουν εμμέσως τη Γερμανία να συνεχίσει την άσκηση πιέσεων, ενδεχομένως και θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τη Ρωσία ακόμα και να στραφεί κατά του Βερολίνου (θέμα τεράστιο εάν κάποιος λάβει υπόψη του την ενεργειακή εξάρτηση Μόσχας-Βερολίνου).Και δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να αφήσουν τον Ελληνισμό να καταρρεύσει οικονομικά, έτσι ώστε να ξεκινήσει η «αλυσιδωτή αντίδραση» για την… αποκαθήλωση της Γερμανίας. Φυσικά, μετά θα έρθουν ως «ελευθερωτές», οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να ορθοποδήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα, κάνοντας μπίζνες μαζί μας, ενδεχομένως όμως συνεργαζόμενοι και με τους Ρώσους!
Ο Ελληνισμός εάν δεν αντιληφθεί αυτά που γράφουμε και λέμε τα τελευταία χρόνια από το «defence-point.gr» δεν πρόκειται να κατανοήσει τις εξελίξεις ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα επερχόμενα προς το μεγαλύτερο δυνατόν όφελός του. Το σίγουρο πλέον είναι πως κάθε ιδεολογία ή/και ιδεολόγημα δεν έχει πλέον θέση στη πολιτική που θα πρέπει ακολουθήσουμε. Το μόνο μας σύνθημα θα πρέπει να είναι η «επιβίωση του Ελληνισμού» και τίποτα άλλο.
«Ταμπού» πλέον δεν είναι ούτε η ΕΕ, ούτε το Ευρώ, ούτε οι «εταίροι», διότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες μόνο κακό στην.. υγεία μας έχουν κάνει και τον τελευταίο καιρό απειλούν και την ίδια μας την ύπαρξη.
Το έχουμε άραγε καταλάβει, ή όταν το δούμε θα είναι πλέον αργά;
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου