Της Patricia van der Wal
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία η έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής “Menschen und Schlagzeilen” που προβλήθηκε τέλος Απριλίου από το κανάλι NDR με θέμα τις καταστροφικές επιπτώσεις της κατασκευής ευρωπαϊκών ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων στη Κίνα.
Η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας πλασάρει το προϊόν της ως μια καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και ασφαλή για τον άνθρωπο μορφή ενέργειας η οποία γνωρίζει μεγάλη αποδοχή στον κόσμο αλλά και εκρηκτική ανάπτυξη μετά και τον πυρηνικό εφιάλτη της Φουκοσίμα. Όμως στο εσωτερικό κάποιων ανεμογεννητριών κρύβεται ένα βρόμικο μυστικό: Στις γεννήτριες όλο και περισσότερων ανεμογεννητριών βρίσκεται πλέον το σπάνιο μέταλλο Νεοδύμιο, μια από τις ονομαζόμενες σπάνιες γαίες. Εκτιμάται ότι κάθε πέμπτη ανεμογεννήτρια στον κόσμο κινείται πλέον με αυτό.
Το πλεονέκτημα: Ενώ οι «κοινές» ανεμογεννήτριες αποτελούνται από τρία κύρια μέρη - ρότορας, μηχανισμός μετάδοσης και γεννήτρια- οι ανεμογεννήτριες με Νεοδύμιο καθιστούν το κιβώτιο μετάδοσης ουσιαστικά περιττό. Τα μαγνητικά πεδία εντός της γεννήτριας που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται πλέον από έναν μόνιμο μαγνήτη για την κατασκευή του οποίου απαιτείται Νεοδύμιο. Κάθε ανεμογεννήτρια ισχύος 1MW απαιτεί περίπου 200 κιλά του σπάνιου αυτού μετάλλου με το ποσό να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ισχύ της ανεμογεννήτριας. Το γενικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας της ανεμογεννήτριας μειώνεται όμως μέσω της εξοικονόμησης υλικών και εργασιών συντήρησης, η ανεμογεννήτρια γίνεται με λίγα λόγια πιο «οικοσυμβατή», και το περιθώριο κέρδους για τους κατασκευαστές αυξάνεται.
Αυτό που έχει αφεθεί να παραπέσει σκοπίμως είναι οι δραματικές συνθήκες στις οποίες εξορύσσεται το Νεοδύμιο στη Κίνα, η οποία κατέχει σήμερα το 97% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Κατά την εξόρυξη και τον χημικό διαχωρισμό του Νεοδυμίου από άλλα πετρώματα προκύπτουν ιδιαιτέρως τοξικά κατάλοιπα. Κατά την διαδικασία αυτή απελευθερώνονται ραδιενεργό ουράνιο και θόριο, τα οποία καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα μετά την παρασκευή και επομένως προκαλούν μακροπρόθεσμες βλάβες στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής. Ολόκληρες περιοχές έχουν καταστεί ουσιαστικά μη κατοικήσιμες. Μελέτες αναφέρουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στους εργάτες και στους ντόπιους κατοίκους. Η απόρριψη των ραδιενεργών αποβλήτων στον Κίτρινο Ποταμό έχει μετατραπεί σε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων. Αν και η Κίνα ανακοίνωσε πέρσι ότι θα εξυψώσει τα περιβαλλοντικά της πρότυπα, σύμφωνα με τις αναφορές της γερμανικής εκπομπής, τίποτα δεν έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο για να εκπληρώνει αυτή την δέσμευση της.
Η ανάπτυξη του μονοπωλίου της Κίνας στην μαζική παραγωγή σπάνιων γαιών τα τελευταία 20 χρόνια οφείλεται στο ότι η Κίνα υπήρξε ουσιαστικά η μοναδική χώρα στον κόσμο που επέλεξε να αγνοήσει τις επιπτώσεις και να θυσιάσει την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Έτσι πολλά κράτη εταίροι της Κίνας έχουν αναθέσει τις «βρώμικες δουλειές» τους στη Κίνα με αντάλλαγμα την καθαρή συνείδηση. Και οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρίες ανεμογεννητριών δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου προτιμούν να κρατάνε τα μάτια τους ερμητικά κλειστά αγοράζοντας το νεοδύμιο και άλλες σπάνιες γαίες με δήθεν οικολογικές συμβάσεις όπου οι προμηθευτές πιστοποιούν την δήθεν τήρηση περιβαλλοντικών πρότυπων… που δεν ελέγχονται ποτέ από κανέναν.
Το μόνο που φαίνεται να τους ανησυχεί είναι η απόλυτη εξάρτηση από τις εισαγωγές από την Κίνα η οποία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να μειώνει σημαντικά τις εξαγωγές λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της εγχώριας βιομηχανίας αλλά και με σκοπό να αναγκάσει τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και τα ερευνητικά τους κέντρα στη Κίνα. Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι στη πλάτη των ανθρώπων και του περιβάλλοντος…
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις ότι πίσω από την «πράσινη» και «οικολογική» συνείδηση των εταιριών ΑΠΕ, κρύβεται απλά η απληστία για περισσότερο κέρδος, που θα είναι πάντα πάνω από το περιβάλλον και την ασφάλεια μας.
H αντίφαση ανάμεσα στη χρήση των σπάνιων γαιών στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στις ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής τους, είναι πάντως κάτι παραπάνω από… παράδοξη.
πηγή: epathlo.gr
Κυριακή Χατζησάββα / gonevrokopi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου