Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η τόλμη στην Πολιτική

Σχολιασμός δημοσιεύματος δημοσ. κ Καψή: Εφημ. ¨Βήμα" 12.6.11

Το δίλημμα που θέτεται δεν έχει όλες τις παραμέτρους. Η Ελλάδα όπως και να το κάνουμε έχει συσσωρευμένο πλούτο από το χρήματα τα οποία έτρεξαν τα τελευταία 10-15 χρονια από την Ευρώπη. Ο Κόσμος έχει λεφτά στην άκρη και σπίτια και αυτοκίνητα και υποδομές. Αυτό όμως που επίσης έχει είναι πολλά λαμόγια σε όλο το φασμα τους Δημοσίου τομέα που λυμαίνονται το Δημόσιο χρήμα χωρίς να παράγουν, αμοιβόμενοι σε σκληρό νόμισμα (όλοι το βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, στα νοσοκομεία, στην πολεοδομία, στην εκπαίδευση κλπ) Οι πρότασή σας κ Καψή είναι να φορολογούμε όλους τους Ελληνες για να ξεπληρώνουμε αιωνίως ένα δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεζουμιστούν όλοι απο τα χρημματά τους χωρίς να μπορούν να κάνουν πλέον τίποτε. Αυτό είναι που προκαλεί την αγανάκτηση και βγάζει τους ανθρώπους στον δρόμο. Δεν το καταλαβαίνετε ότι γίνεστε ετσι, χωρίς πρόθεση όπως θέλουμε να πιστεύουμε, όργανα των τοκογλύφων;

Το άλλο σενάριο των αγανακτισμένων είναι να μην πληρώνουμε τίποτε να πτωχεύσουν οι τράπεζες να γυρίσουμε στη Δραχμή και να πληρώνει το Δημόσιο σε δραχμές τους υπαλλήλους του (δλδ υποτιμημένους μισθούς) ώστε έτσι χωρίς πλέον χρέος να αρχίσει η ανάπτυξη... βλέπε Αργεντινή (+15% ανάπτυξη μετά την πτώχευση). Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε τρελή ανάπτυξη επειδή μυαλά, υποδομές, και χρήμα υπάρχει στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα αρχίσει πλέον να δέχεται επενδύσεις από άλλες χώρες, Ρωσία Κίνα κλπ ώς μία εμβρυακή χώρα χωρίς χρέος και με σίγουρες υποδομές και μυαλά, και καθώς και πληθώρα ανειδίκευτων μεταναστών που θα δουλεύουν για ενα κομμάτι ψωμί.


Μ. Πρόδρομος Αγιον Ορος 12.6.11





1 σχόλιο:

  1. WSJQ "H Aργεντινή τρία χρόνια μετά την πτώχευση επέστρεψεστην ανάπτυξη, η Ελλάδα μετά από οκτώ"!
    17-06-2011 10:08:25

    «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;» Το ερώτημα αυτό θέτει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανό οι Έλληνες να θεωρούν στο εξής όχι μόνο πιθανή αλλά και επιθυμητή» την αποχώρηση από την ευρωζώνη εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που έχουν υποστεί την τελευταία διετία. «Το προ δεκαετίας παράδειγμα της Αργεντινής συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

    Πριν κηρύξει στάση πληρωμών η Αργεντινή, αναφέρει ο Μάτιτς, η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% τα προηγούμενα τρία χρόνια.
    Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά. «Τρία χρόνια μετά την πτώχευση η Αργεντινή είχε ήδη επιστρέψει στους προ της κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης όμως η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στα προ του 2008 επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2016» σημειώνεται.

    Όμως τι θα σημάνει μια (εθελοντική) έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ; Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του αμερικανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπάρι Εϊχενγκριν ο οποίος εκτιμά ότι αυτό θα ήταν «η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων». Ο αρθογράφος προβλέπει ότι αυτή η λύση θα προκαλούσε «συστημική κρίση στην ευρωζώνη» όμως Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί πολιτικοί δείχνουν να ανησυχούν για το πώς θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους μια ακόμα βοήθεια στην Ελλάδα «γνωρίζοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν ακόμα χειρότερη».

    "Η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει μια τεράστια παραχώρηση διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος του χρέους" σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο αυτή η λύση θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, πιθανόν από την Ισπανία και την Ιταλία που θα ζητούσαν ανάλογη μεταχείριση. Το στοίχημα για την Ευρώπη, καταλήγει το άρθρο, είναι να καταφέρει να πείσει τους Ελληνες ότι η καλύτερη λύση «δεν είναι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή