Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το Έθνος βάλλεται και εκ των έσω ΣΚΑΙ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ σέρνουν τον χορό

Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία επηρεάζει κάποιες φορές την ερμηνεία της ιστορίας δύο γειτονικών χωρών
Defencenet 29-03-2011 14:57:31

Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό έγινε μάρτυρας μίας οξύτατης αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδας ιστορικών ερευνητών και ακαδημαϊκών που χαρακτηρίζονται για το εκσυγχρονιστικό τους πνεύμα και των υπολοίπων ομολόγων τους που δεν επέλεξαν να ακολουθήσουν την «πολιτικά ορθή» σχολή σκέψης. Ο λόγος για την δραματοποιημένη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε πρόσφατα και εξιστορεί τα γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μετά από ένα πραγματικά μαραθώνιο συνεχόμενων προσπαθειών ανατροπής της ιστορικής αλήθειας, με επιλεγόμενα θέματα-θρύλους που σηματοδότησαν για γενιές ολόκληρες το ελληνικό Έθνος και με μία προσπάθεια των συντελεστών να δώσουν μία οπτική γωνία που δείχνει τους Τούρκους ως θύματα αυτής της Επανάστασης και τους Έλληνες ως άξεστους τυχοδιώκτες και αχάριστους υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήρθε η δικαίωση των παραγωγών της τηλεοπτικής εκπομπής.

Όπως αναφέρει με μεγάλους τίτλους η ελληνική έκδοση του τουρκικού κρατικού TRT (http://www.trtgreek.com/trtworld/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=1161de6e-64e8-424b-97c4-0e1112aa3cdd) το ντοκιμαντέρ του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού «αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα του το TRT GR

«Άνω κάτω η επίσημη ιστορία στην Ελλάδα με το ντοκιμαντέρ «1821».
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε, το ντοκιμαντέρ που διηγείται την «Ελληνική Επανάσταση» αφού αναφέρει πως δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που έσφαξαν τους Έλληνες, αλλά ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και πως η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην χώρα σημειώθηκε κατά την Οθωμανική περίοδο.

Μεγάλη η οργή των ακροδεξιών και της εκκλησίας για το ντοκιμαντέρ… Σοβαρά τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, όταν οι Έλληνες άκουσαν πράγματα εντελώς διαφορετικά από την διδασκόμενη ιστορία. Το ντοκιμαντέρ επισημαίνει πως δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι οι Έλληνες επί αιώνες υπέστησαν τη βαρβαρότητα των Οθωμανών. Οι πληροφορίες που προκάλεσαν σοκ στην χώρα δεν περιορίζονται με αυτές. Υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες χωρικοί γλίτωσαν από τα χέρια των Χριστιανών φεουδαρχών, χάριν τους Οθωμανούς.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ υπεραμύνεται η άποψη πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι η οθωμανική διοίκηση άσκησε πιέσεις εναντίον των χριστιανών για να αλλάξουν θρησκεία. Σημειώνεται πως αντίθετα με τα όσα διδάσκονται στους μαθητές, δεν σφαγιάστηκαν οι Έλληνες από τους Τούρκους αλλά σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι από τους Έλληνες.

Ενώ, σύμφωνα με το ίδιο ντοκιμαντέρ κατόπιν της ανεξαρτησίας, καταστράφηκε το καθετί που θύμιζε τους Τούρκους. Το ντοκιμαντέρ που γκρεμίζει ένα από τα πιο ισχυρά ταμπού στην χώρα, προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Ενώ αυξάνει την οργή των ακροδεξιών το γεγονός ότι, χορηγός του ντοκιμαντέρ είναι μια τράπεζα, τον γενικό διευθυντή της οποίας διορίζει το κράτος.

Το ντοκιμαντέρ που έχει μπερδέψει για τα καλά τα μυαλά των Ελλήνων αφού συνάντησαν μια ιστορική πληροφορία, ακριβώς αντίθετη από ό,τι γνώριζαν μέχρι σήμερα, σπάει ρεκόρ τηλεθέασης».

Ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης από την ανάρτηση του TRT GR είναι ότι κάποιοι στη γειτονική χώρα έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, μελετώντας όχι μόνο τα στοιχεία που το ντοκιμαντέρ παρουσίαζε, αλλά και τις αντιδράσεις του ελληνικού κοινού και των ΜΜΕ.

Μπορεί στην Ελλάδα να χαρακτηριζόμαστε για την αφέλεια μας και για την έλλειψη διορατικότητας, αλλά οι γείτονες ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι των ψυχολογικών επιχειρήσεων και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που η άλλη πλευρά λέει για την εδραίωση των τουρκικών θέσεων και τον επηρεασμό την κοινής γνώμης.

Αρκεί να διαβάσει κανείς το παραπάνω κείμενο και να δει τη τηλεοπτική σειρά για άλλη μία φορά και θα καταλάβει πως οι «προοδευτικές ερμηνείες» των γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο από τους παραγωγούς της εκπομπής, αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας για τους Τούρκους.

Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ήταν αυτό που οι Τούρκοι περίμεναν αρκετό καιρό για να εδραιώσουν επιστημονικά με τις δικές μας παραδοχές από Έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές την προπαγάνδα τους, παρουσιάζοντας τους Έλληνες ως τους αχάριστους, τους προδότες, τους εγκληματίες που διέλυσαν την αρμονική συμβίωση των υπόδουλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ας μην εκπλαγούν επομένως οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ αν το έργο που πραγματοποίησαν αποτελέσει το υλικό που θα επικαλείται από εδώ και πέρα η τουρκική διπλωματία για την επιβεβαίωση της διαχρονικής παρουσίας των Τούρκων στην Ελλάδα στα πλαίσια της προσπάθεια των γειτόνων μας για την σύσταση μίας οθωμανικής κοινοπολιτείας κρατών.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Θράκη έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα που συμβαδίζουν με αυτή την γεωπολιτική προσέγγιση όπως γράφει η εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=56244957) στις 5 Μαρτίου του 2011, «Η επιλογή της Καβάλας δεν είναι τυχαία, λόγω των οθωμανικών μνημείων της πόλης -με κορυφαίο το Ιμαρέτ, που χτίστηκε από τον Αλή Πασά- και των δύο μεντρεσέδων (μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία) που λειτούργησαν στον χώρο από το 1817, καθώς ο κ. Νταβούτογλου θέλει να καταδείξει και να αναδείξει την «οθωμανική ταυτότητα» των Βαλκανίων».

Τα λόγια δε του Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψη του στην ελληνική Θράκη μιλώντας σε Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους το θρήσκευμα ήταν ξεκάθαρα «Οι περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης (σ.σ. της Ανατολικής) θα αποτελέσουν πάλι μια ενότητα. Παλιότερα η Αδριανούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Φιλιππούπολη ζούσαν όλες μαζί. Πάλι έτσι θα γίνουν...» (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=57730950).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου